Türkiye’de az bilinen bir gül çeşidi vardır ki içinde Türk kelimesi geçer. Bu gülün ismi Latince’de Paeonia turcica olarak okunan Şakayık Gülü (Yaban Gülü) olarak bilinir. Şakayık Antalya, Burdur ve Denizli gibi illlerde doğal olarak yetişmeketdir. Paeonia turcica gülünün bazı yörelerimizde isimleri şı şekildedir; Kame, Tombak, Bocur, Atlas, Guguk, Kan Çiçeği, Lale, Zambak, Ayı Gülü, Yaban Gülü, Dağ Gülü, Orman Gülü olarak bilinir. Ülkemizde yetişmekte olan gül isim listesi;
Bütün Güllerin İsimleri
- Ayı Gülü
- Çin Gülü
- Frenk Gülü
- Galatasaray Gülü
- Güla Muhammedi
- Halfeti Gülü
- Isparta Gülü
- İtburnu
- Kadife Gül
- Kazanlık Gül
- Kedi Gülü
- Kuşburnu
- Melekhanım Gülü
- Nisani Gül
- Okka Gülü
- Onbiray Gülü
- Ölü Gülü
- Ömer Hayyam Gülü
- Siyah Gül
- Şam Gülü
- Şimşiri Gül
- Taif Gülü
Dünya’da Yetişen Gül Çeşitleri İsimleri Nedir?
Güllerin isimleri sadece bu kadar değildir. Başka çeşitli güllerde bulunur. Türkiye’de bilinen bazı güllerin isimleri bu şekildedir. Güller türlerine görede farklı isimlerle adlandırılır. Gül Çeşitleri İsimleri;
- Baston güller: Dikenlerinden arındırılmış bir bastonsu gövde üzerinde istenilen yükseklikten aşılama yapılarak elde edilir. Aşılanan güller büyük tek çiçekli veya salkım çiçekli olabilirler.
- Büyük çiçekli çit gülleri: İlk ekildikleri yıl dâhil soğuk aylara kadar sürekli bol çiçek açar. Geniş hacim yaparlar, çok güzel formlanırlar ve çoğu zaman tek çiçeklidirler. Sadedirler ve çok uzun ömürlüdürler. 110 cm kadar boy yaparlar.
- Büyük çiçekli tırmanıcı güller: Tırmanıcı güllerdir, sürekli çiçek açarlar, genellikle ekildikten sonra 2. yıla kadar çiçek açmazlar. Çiçekleri çit güllerinin çiçeklerine benzer. Dayanıklıdırlar, bol çiçek açarlar ve geniş alanlara yayılırlar.
- Küçük çiçekli çit gülleri: Salkımlı çiçekleriyle yukarıdaki türden ayırt edilir. Bir sap üzerinde birden çok küçük veya orta boylu çiçek bulunur. Bu özellik çok dekoratif bir bitki olmalarını sağlar. Yıl boyu çiçeklenirler, bol bol ve rustik çiçek açarlar. Boyu 100 cm kadar ulaşır.
- Küçük çiçekli tırmanıcı güller: Aşırı derecede dayanıklıdırlar ve geniş alanlara yayılırlar. Çiçeklerinin salkım hâlinde olmasından ve bol olmasından dolayı göz kamaştırıcı bir görünüm arz ederler. Sürekli çiçek açarlar.
- Minyatür güller: Minyatür güller adeta bonzai gibi türünün kusursuz ama minik bir modelidir. Bitki boyu 30 ile 40 cm yi geçmez. Çiçekleri para büyüklüğündedir. Bahçede olduğu kadar saksı bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirilebilir. Küçük çiçekli bazı türler gerçek minyatür olmamakla beraber bu kategoriye sokulabilir. Bunlar daha uzun boylu ve irice yapraklıdırlar.
- Peyzaj gülleri: Boyları varyetelerine göre değişmekle birlikte sürekli çiçek açarlar, çok dayanıklıdırlar, sadedirler ve bol çiçek açarlar. Varyetelerine göre geniş, orta ve küçük çiçekli olabilirler. Geniş alanları kapatmakta, çit bitkisi olarak ve bir alanı ayırmak için kullanılabilirler
- Sarılıcı güller: Bahçe düzenlemelerinde sıkça kullanılan güllerdir. Pergolalarda, sütunlarda, yaşlı ağaçların gövdelerine sardırmada etkili olurlar. Göz alıcı renkleri vardır ve hızlı gelişirler. Küçük ve bol sayıda açanları olduğu gibi, iri açanları da mevcuttur.
Gül budama yapiyormusunuz
Güzel. Gülleri severim.
Merhaba Arnavutköyde 500m2 bahçem var sarmaşık gül istiyorum ve duvarlara yasemin yapabilir misiniz acaba fiyat için iletişime geçebilir misiniz
Спасибо большое за услугу! Успехов вам в работе! Рекомендую всем!
Çevre düzenlemesi için peysaj mimarınız varmı
Çok faydalı bir site, bu kadar detaylı bilgiye diğer sitelerden ulaşamıyorum teşekkür ederim
Türkiye’nin gülleri