Ağustos ayı ekim takvimi

Haziran 17, 2023 Yazarı admin 1

Ağustos aylarında ekim dikim, tarla işleri ve bahçecilik faaliyetleri yapılmaktadır. Hangi bitkilerin nasıl ekileceği veya daha önceki aylarda ekilen – dikilen bitkilerin bakımlarının nasıl yapılacağı konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Ağustos ayında ekilen ve bakımı yapılacak meyve, sebze, çiçek, süs bitkilerine neler yapılacağı hakkında aşağıda bilgi verilecektir.

Ağustos ayı bitki bakımı; Ağustos ayında özellikle Ayçiçeği, Baklagiller, Biber, Patlıcan, Domates, Karabiber, Bağ ve süs bitkileri ile etkin bir şekilde mücade edilmelidir. Özellikle zararlılarla mücadele ve ilaçlama bu bitkiler için Ağustos ayı önemlidir.

Ağustos ayı ekim takvimi

Ağustos Ayında Meyve Ekimi

Fidanlıklarda Temmuz ayında başlatılan durgun göz aşısı yapımı sürdürülür. Evvelce yapılmış sürgün aşılarından süren sürgünlerin, rüzgardan kırılmaması için bağlama işlemi yapılır. Havalar kurak gidiyorsa sulama işlemi sürdürülür.  Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

Ağustos Ayında Bağcılık İşleri

Yeni kurulan bağlarda yabancı otlarla mücadele ve sulama yapılır. Erkenci çeşitlerde üzüm hasadına başlanır. Bu ayda üzümler olgunlaşmaya başlar. Salkım güvesi ile sumak halindeki salkımlardan, neferiye aşamasındaki küçücük üzüm salkımlarına kadar , hemen her aşamada zararlı olur. Hasat söz konusu olduğu için, kalıcı etkisi olmayan Hektavin 50 veya Hekthion 25 W.P. kullanılabilir. Olgun danelere üşüşü, içini boşaltan sarıca arıların zararı oldukça fazladır. Bazen omcada işe yarar tek salıkm bırakmazlar. Bağ çevresinde, taş kovukları veya duvarlardaki deliklerde sarıca arı petekleri vardır. buralara ilaç tozutmak ve delijkleri sıvamak gerekir. Hasattan bir hafta evveline kadar, Hekthion W.P. kullanılabilir.

Ağustos Ayında Sebze ekimi ve bakımı

Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir. Ekim ve dikimi yapılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. Kırmızı örümcek ağustos ayında en fazla çoğalmaktadır. Kavun, karpuz, kabak, salatalık, semizotu ve patlıcanda görülür. Bu sebzelerin içinde özellikle patlıcanda büyük zarar yapar. Yapraklar emgi yerlerinden solar ve dökülürler. Böylece patlıcanlar cılız olur ve cansız kalırlar. Kırmızı örümceğe karşı Hekthane kullanılarak mücadele yapılır. (Kabak, kavun, karpuz, salatalık, patlıcan gibi sebzelerin mücadelesinde kesinlikle sistemik bünyeli ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu tip ilaçlarda bulunan zehir, bu sebzelerde biriktiği için insan sağlığı için tehlikeli olur.) Sebzelerde diğer hastalık ve zararlılara karşı, gerekiyorsa mücadeleye devam edilir. Kışlık sebzelerin ekim, dikim, sulama ve bakım ile; kış için havuç, taze soğan ve turp ekimi yapılır.

Ağustos ayında tarla bitkileri bakımı

Hasat, harman işleri tamamlanır. Hasat sonu sürümleri yapılır. Baklagiller; Mercimek ve nohut yerleri sürülür. Hasat sonu sürümleri yapılır. Sanayi Bitkileri; Pancarda erken söküme başlanır. Pancarlarda sulamaya devam edilir. Çeltikte sulamaya devam edilir. Çayır- Mera ve Yem Bitkileri Bakımı; Suni meralarda hayvan otlatılmasına izin verilir. (Ancak hayvanlar merayı dejenere edeceğinden, devamlı mera içinde konaklanmasına izin verilmemelidir). Sadece gelip geçici olarak otlatılması sağlanmalıdır. Hava koşulları kurak geçtiği takdirde, mümkünse sulama yapılır. Biçilen otlar besin değerinin bozulmaması için, usulüne uygun olarak aktarılır veya özel sehpalarda her tarafına eşit oranda solgunluk kazandırılır. 

Ağustos ayında ekilen bitki türleri nelerdir?

Ağustos ayında ekilebilecek bazı bitkiler şunlardır:

  1. Ispanak (Spinacia oleracea): Ispanak, serin mevsim sebzelerinden biridir ve Ağustos ayında ekilebilir. Kısa sürede büyür ve hasat edilebilir.
  2. Marul (Lactuca sativa): Marul, Ağustos ayında ekilen bir başka sebzedir. Taze yaprakları salatalarda veya sandviçlerde kullanılabilir.
  3. Havuç (Daucus carota): Havuç, Ağustos ayında ekilebilir ve sonbaharda hasat edilebilir. Havuçlar, toprakta derin bir şekilde büyümeleri için gevşek ve taşsız toprak gerektirir.
  4. Turp (Raphanus sativus): Turp, hızlı büyüyen bir kök sebzesidir ve Ağustos ayında ekilebilir. Çeşitli renk ve şekillerdeki turpları hasat edebilirsiniz.
  5. Pazı (Beta vulgaris): Pazı, yaprakları için yetiştirilen bir sebzedir. Ağustos ayında ekilirse sonbaharda hasat edilebilir.
  6. Fesleğen (Ocimum basilicum): Ağustos ayında fesleğen tohumları ekilerek taze yapraklar elde edilebilir. Güneşli bir konumda yetişmesi için uygun olan bu aromatik bitki, çeşitli yemeklerde ve soslarda kullanılabilir.
  7. Nane (Mentha): Nane bitkisi, Ağustos ayında ekilebilir. Ferahlatıcı aroması ile bilinen nane, çaylar, içecekler ve tatlılarda kullanılabilir.
  8. Soğan (Allium cepa): Bazı soğan çeşitleri Ağustos ayında ekilmek üzere tohum veya setlerle dikilebilir. Soğanlar, sonbaharda veya ilkbaharda hasat edilebilir.

Bu sadece birkaç örnektir ve bölgenize ve iklim koşullarına bağlı olarak ekilebilecek bitki çeşitleri değişebilir. Ekim yapmadan önce bölgenizdeki özel iklim ve toprak koşullarını dikkate alarak yerel bahçe uzmanlarından veya tarım uzmanlarından tavsiye almanız önemlidir. Ağustos ayında hangi bitkilerin ekilmesi gerekir? >>