Fuşya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Ağustos 26, 2022 Yazarı admin 0

Fuşya, (Küpe Çiçeği) Cypress familyasından yaklaşık 100 farklı çeşidi bulunan çok yıllık bir cinstir. Doğada, fuşya çiçeği Güney ve Orta Amerika’nın yanı sıra Yeni Zelanda’da bulunabilir ve herdem yeşil bir bitkidir. Fuşya bitkisine “botaniğin babası” Leonard von Fuchs’un adı verildi. 200 yılı aşkın bir süredir yetiştirilen iç mekan fuşyası, melez bir fuşyadır ve sayısız form ve çeşit içerir. Ona sevgiyle ‘Japon feneri’ diyen çiçekçilerin uzun zamandır favorisi olmuştur.

Küpe Çiçeği Hakkında Bilgiler

Doğada, fuşya esnek dalları olan bir çalıya benziyor. Fuşya yaprakları, yeşil veya hafif kırmızımsı, oval, tepe üstü, hafif sivri ve kenarları tırtıklı. Fuşya, parlak renkli bir kaliks ve köşeleri açılı boru şeklinde bir taçtan oluşan bol ve uzun ömürlü sarkık çiçeklerle açar. Fuşya çiçekleri uzun saplıdır ve pembe, beyaz, kırmızı, turuncu, krem, leylak rengi, mor renklerdedir – bazen çiçek başına üç farklı ton. Meyve yenilebilir bir meyvedir. Bitki o kadar esnektir ki, bir ampel, çalı, piramidal veya bodur bir bitki gibi herhangi bir şekil verilebilir. Ayrıca, farklı fuşya çeşitleri çok farklı zamanlarda farklı renklerle çiçek açar, bu nedenle ilkbaharın başından sonbaharın sonlarına kadar çiçek açacak bir fuşya koleksiyonu oluşturma fırsatınız olur.

Küpe Çiçeği Nasıl Bakılmalıdır?

Fuşyanın evde bakımı çok zor değil. Unutma ki fuşya sıcaklığın 20ºC’nin üzerine çıkmadığı serin bir ortamı tercih eder. içinde yaz. Kışın, sıcaklık 15 ºC’den fazla olmamalıdır. En iyi yer evde fuşya için doğu veya kuzey pencere pervazındadır. Çok havasız ise yaz aylarında, bitkiyi balkona veya avluya çıkarmak en iyisidir ve güneş ışığının yalnızca sabahları vuracağı iyi aydınlatılmış bir yer bulun. İçinde öğleden sonra ve akşam, fuşya gölge alanını tercih eder.

Küpe Çiçeği Nasıl Sulanır?

küpe çiçeği bakımı, Küpe çiçeğine hangi gübre verilir, küpe çiçeği çoğaltma,

Büyüme ve çiçeklenme döneminde sulama düzenli ve yeterli olmalıdır. Üst toprak kuruduktan sonra düzenli olarak sulayın ve köklerin su ile tıkanmadığından emin olun. Su beklemeye veya süzülmeye bırakılmalıdır. Sonbaharın sonlarında sulama azaltılmalı ve kışın sulama ayda bir veya iki kez yapılmalıdır. Yaz sıcağında köklerin aşırı ısınmasını önlemek için fuşyayı kalın bir seramik saksıda yetiştirmek daha iyidir. Yaz aylarında saksıya su püskürtmek bitkinizi tazeleyecek ve fuşya saksıyı nemli çakıl taşlı tepsiye yerleştirerek de doğru nemi elde edebilirsiniz.

Küpe Çiçeği (Fuşya) güneşi mi gölgeyi mi sever?

Fuşya yetiştirmek için batıya veya doğuya bakan pencereler en iyisidir çünkü çok fazla güneş ışığı gerektirir, ancak her zaman dağınık olmalıdır. Küpe Çiçeği, sabah ve akşam doğrudan güneş ışığına kolayca dayanabilir. Çiçek güneye bakan bir pencere pervazında büyüyorsa, güneş yanığını önlemek için yarı saydam kağıt veya bir bez kullanılarak doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Kuzey pencere pervazını seçerseniz, fuşya yeterince ışık almayacak, bu da dalların uzamasına neden olacak ve çiçeklenme üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacaktır (çiçeklenme yok veya çok az). Çiçeklenme sırasında çalı rahatsız edilmemeli (hareket ettirilmemeli veya döndürülmemelidir), aksi takdirde tüm tomurcuklar, çiçekler ve yapraklar düşebilir. Sıcak aylarda çalı temiz havaya taşınabilir, ancak değişen koşullara yavaş yavaş alışması gerekir.

Küpe Çiçeği için en iyi yer neresidir?

Fuşya saksıda iyi yetişir mi? Fuşyaların çok suya ihtiyacı var mı? Fuşya her yıl geri gelir mi? Büyüme mevsimi boyunca, sıcaklık 18-24 derece olmalıdır. Kışlama için iyi aydınlatılmış ve serin bir yer seçmelisiniz (5-10 derece). Ancak, bitkiyi kış için serin bir yerde tutmayı her zaman unutmamalısınız. Daha sıcak bir yerde yapraklar düşer ve saplar uzar. Saksıda küpe çiçeği yetişir mi? Fuşyanın düzenli havalandırmaya ihtiyacı vardır, ancak çiçek ölümlerine neden olabileceğinden her zaman rüzgar cereyanlarından korunmalıdır. Sıcak aylarda çalı balkona taşınabilir ve doğrudan güneş ışığından, cereyan ve yağıştan korunmalıdır.

Küpe Çiçeği (Fuşya) saksıda iyi yetişir mi?

Fuşya bitkisini koymak için en iyi yer neresidir? Fuşyalar, hafif asidik reaksiyona sahip ev bitkileri için genel toprak karışımları için çok uygundur, ancak havalandırmalarını iyileştirmek ve nemi korumak için odun kömürü, perlit, vermikülit ve biraz kum ve kil toprağı veya hidrojel eklemelisiniz. Fuşya toprağı turba, humus veya verimli toprak ve kumu 2:3:1 oranında karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Toprak ısıtılmalı veya pembe bir manganez çözeltisi ile ıslatılmalıdır. Tencerenin dibi, yüksekliğinin en az 1 / 4’ü kadar bir kil çakıl tabakası ile boşaltılmalıdır. Herhangi bir drenajı yoksa bitkiler aşırı sulanma riski altında olacaktır.

Fuşya çiçeği nemi sever mi?

Fuşyalar, kurudukça düzenli olarak sulanmalıdır, ancak orta derecede sulanmalıdır, bu da hem kurumayı hem de toprağın aşırı sulanmasını önler. Tepsilerdeki fazla suyun boşaltılması tavsiye edilir. Sıcak aylarda fuşyaları temiz su ile püskürtebilirsiniz.

Fuşya (Küpe) çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Küpe çiçeğinin çiçek açmasını nasıl sağlarsınız? Fuşyamı nasıl mutlu edebilirim? Fuşya en iyi nerede büyür? Çiçeklenme sonrası fuşya ile ne yapmalı? Fuşyaları gür ve bol çiçekli tutmak için, yeni sürgünlerde çiçekler ortaya çıktıkça düzenli olarak budanmalı ve budanmalıdır. Temel budama, erken ilkbaharda, Mart başında veya çiçeklenme ve güçlü büyüme bittikten sonra sonbaharda yapılmalıdır. Çalılar birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Büyüme mevsimi boyunca sürgünler gerektiği kadar kısaltılmalı, bazen boylarının 1/3’üne kadar kısaltılmalı, ince ve zayıf dallar çıkarılmalıdır. Küpe çiçeği bakımı, Fuşyanın daha hızlı dallanmasını ve daha fazla çiçek tomurcuğu üretmesini sağlamak için genellikle yan sürgünlerin uçlarını 2 ila 3 çift yaprak seviyesinde kıstırın. Çiçeklenme sırasında, yenilerinin oluşumunu teşvik etmek için solmuş çiçekleri düzenli olarak çıkarmanız gerekecektir. Fuşyanın en ciddi düşmanı böceklerdir. Tırtıllar, beyaz sinekler, örümcekler ve küçük bitler gibi böcekler küpe çiçeğine en çok zarar veren böcekler arasındadır. Önemli olan bitkinizin durumu ve ona nasıl baktığınızdır.

Bir kesimden bir fuşya yetiştirebilir misin?

Fuşya kesimlerini suda kökleyebilir misiniz? Fuşya kesimlerini ne zaman alabilirim? Fuşya çiçeği nasıl yayılır? Fuşyaları yaymanın genellikle 2 yolu vardır:

Kesimlerle: Çelikler genellikle Mart ayı başlarında bahar budaması ile birleştirilir, ancak Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Yeşil çelikler yaklaşık 12 cm uzunluğundadır ve kök uyarıcı hormonlar (Cornevinus) kullanılarak nemli kumda veya turba-kum karışımında köklenmelidir. Kökler genellikle 3 hafta sonra ortaya çıkar. Köklü çelikler, sterilize edilmiş toprak karışımı ile doldurulmuş saksılara nakledilir.

Tohumlarla: Fuşyaları çoğaltmak için tohumlar kullanıldığında, onları nemli çim ve kum (1:1) üzerine ekin, ardından folyo veya camla örtün ve ılık (20 – 25 °C), aydınlık bir yere koyun. Fideler 2 hafta içinde ortaya çıkar ve 5-6 yaprak olduklarında aynı toprakla 5 cm’lik saksılara dikilebilirler. Tohumlardan gelen bitkiler normal olarak 4 ila 5 ay içinde çiçek açabilir.

Fuşyalar hangi hastalıklardan muzdarip?
Fuşya hastalığı nasıl tedavi edilir? Fuşya yapraklarımın nesi var? Fuşya pası nasıl düzeltilir?

Külleme: Fuşyalar, özellikle ıslandıklarında, genellikle külleme hastalığından etkilenir. Bitkiler küçük beyaz külleme lekeleriyle kaplıdır. Hızla büyürler ve hafif kahverengimsi veya gri renkli olurlar. Etkilenen yapraklar solmuş.
Kuru pas hastalığı: Tehlikeli bir mantar hastalığıdır. Bitki istila edildiğinde, yapraklarda paslı kahverengi lekeler ve çizgiler ve ayrıca tozlu püstüller görülür.

Gri pas hastalığı: Fuşya kökleri, özellikle çok ıslanırsa, genellikle bundan muzdariptir. Bitkilerinizi saksı değiştirirken köklerine dikkat etmek önemlidir. Açık renkli, neredeyse beyaz ve sert olmalıdırlar. Kökler kahverengimsi ve yumuşaksa, bu kesin bir gri çürük belirtisidir. Yapraklarda da gri bir kabuk belirir.