Difenbahya dekoratif bitkisini kendinizde üretebilirsiniz. Difenbahya çoğaltma tekniği şu şekilde yapılır. Difenbahya üretimi tepe ile gövde çelikleri ile çoğaltılır. Difenbahya bitkisinin tepe çelikleri ile üretimi; uç sürgünleri, 7,5 cm gövde bulunacak şekilde nisanhaziran ayları arasında kesilir. Hacim olarak eşit miktarlardaki torf ve kum karışımında köklendirilir. Buharlaşma yüzeyini azaltmak için yapraklar rafya ile rulo hâlinde bağlanır. Difenbahya çoğaltımı yapılırken ortalama ortam sıcaklığı 23 ºC olsa yeterli olur. Yapraklara sık sık su püskürtülür. Difenbahya bitkisi çopaltımında genelde çelikler 2,5 hafta içinde köklenmektedir.
Difenbahya Bitkisi Çoğaltma
Gövde çelikleri ile üretim şekli; çelikler, Aralık ile Ocak ayları arasında ortlama olarak 4-6 cm uzunluğunda kesilir. Difenbahya bitkisinin kesim yerlerine odun kömürü tozu sürülmelidir. Köklendirme yastıklarında köklendirilir. Köklendirme yastıklarına dikim göz yukarı bakacak şekilde, yatay olarak ve yarısı harç içinde batırılmak suretiyle yapılır.
Difenbahya çoğaltmada ortam sıcaklığı 27-30 ºC olmalıdır. Bu şartlarda 2 ile 3 hafta içinde köklenme meynada gelir. Köklenen çelikler saksılara şaşırtma yapılır. Toprağı hacim olarak eşit miktarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun karışımı ile oluşan ortam bu bitki için uygundur.
Difenbahya Bitkisi Bakımı
Difenbahya Toprak İsteği: Drenajı iyi olan topraklardan hoşlanır. Difenbahya Sulama: İlkbahardan, sonbahara kadar düzenli, kışın çok az sulanmalıdır. Difenbahya Gübreleme: Mart ayından Eylül ayına kadar, 2 ila 4 hafta da bir dengeli sıvı gübre ile gübreleme yapılmalıdır. Difenbahya Saksı Değişimi: Her yıl ilkbaharda saksısı değiştirilmelidir. Difenbahya Budama: Sararmış ve çok fazla büyümüş alt yapraklar budanmalıdır. Difenbahya Hastalık ve Zararlıları: En önemli hastalıkları yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve antraknoz; zararlıları ise kırmızı örümcek ve yaprak bitleridir.