Dekoratif Bitkilerin İsimleri Nelerdir?

Ekim 25, 2021 Yazarı admin 0

Dekoratif bitkiler olarak bilinen ev, salon ve ofislerde sıklıkla kullanılan bitkilerin bazıları genellikle zehirli olmaktadır. Dekoratif bitkileri kullanırken çocuklardan uzak tutmanız ve bitki hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Dekoratif bitki türleri tozlardan etkilenir. İç mekanda neden bitki kullanılır? İç mekânda kullanılan bitkiler, ortamın gürültüsünü filtre etme, akustik kontrol sağlama, tozu tutma, oksijen üretme, parlama ve yansımayı önleme gibi amaçlar için de kullanılmaktadır. Bitki bütün hâlde iken zararlı değil, yaprakların bir şekilde kesilmesi, koparılması sonucu ortaya çıkan bitki öz suyunda bulunan bazı kimyasal maddeler insan sağlığına zararlı etki edebilir.

İç Mekanda Yetiştirilen Bitki Türleri

Aralya (Aralia): Bu bitkinin anavatanı Japonya ve Kore kökenlidir. Genellikle vatanı dışında süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Her dem yeşil bitkilerdir. Doğada 4-5 metre kadar gelişebilen bir çalıdır. Kalın ve etli 50 cm civarında dev yapraklardan ve ince dallardan oluşur.

Aşk Merdiveni / Eğrelti Otu (Nephrolepis) : Oleandraceae (Oleandrase) familyasındandır. Anavatanı Amerika’nın tropik bölgeleridir. Dipten başlayarak bol sürgün verir. Yaprakları yelpaze şeklindedir. İki yanlı tarak veya tüysü dizilişte yaprakçıklardan oluşur. Sürgünleri aşağı doğru sarkık olur. Aşk merdiveni bitkisinin 30 civarında türü vardır.

Atatürk Çiçeği (Euphorbia) : Sütleğengiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olan Atatürk bitkisi kış mevsiminde bir kısım yapraklarını döken, ama geri kalan yapraklarıyla hep yeşil kalan çalı formundaki bir bitkidir. Aslında saksılarda kap çiçeği olarak değerlendirilen bir bitkidir. Güney Ege ve Akdeniz Bölgelerimizin kıyı kesimlerinde isteklerine uygun yerlere dikildiğinde boyu 4 metre olabilir.

Dekoratif Bitkilerin İsimleri Nelerdir?

Benjamin Kauçuğu(Ficus Benjamina): Moraceae (morase) familyasındandır. Tropikal ve subtropikal bölgelerde doğal olarak yaşar. 800 civarında türü vardır. Güney illerimizde dışarıda da yetiştirilebilir.

Çin Herdem Yeşili (Aglaonema) : Aglaonema ismi Yunanca’dan gelmektedir. Aglos: parlak; nema ise ip anlamına gelmektedir. Ana vatanı Çin, Filipinler ve Malezya’dır. Aglaonema hızlı gelişen oldukça kanaatkâr bir bitkidir. Bitkinin boyu yaklaşık olarak 30 ile 150 cm arasında değişmektedir. Yaprakları; dar, uzun, mızrak şeklinde, koyu yeşil üzerine gümüşi gri lekelidir.

Devetabanı (Monstera) : Araceae familyasındandır. Amerika’nın tropik bölgelerinde doğal olarak yetişir. 30 kadar türü bulunur. Herdem yeşil, tırmanıcı bitkilerdir. Normal bir saksı içinde yetiştirilebilir. Bitki geliştikçe boylanıp yükselir.

Difenbahya (Dieffenbachia):  Araceae (arase) familyasındandır. Güney Amerika’da doğal olarak yaşar. 30 kadar türü bulunur. Herdem yeşil bitkilerdir. Salonların dekoratif yapraklı vazgeçilmez bitkilerindendir. Yaprakları iri, sert, derimsi yapıdadır ve yeşil üzerine bol beyaz lekelidir.

Dua Çiçeği (Maranta) : Marantaceae (marantase) familyasındandır. Tropik Amerika’da doğal olarak yetişir. 30 kadar türü bulunur. Çok dekoratif olan yaprakları elips biçiminde, zümrüt yeşili rengindedir. Orta damarların her iki yanında koyu yeşil veya yeşil-kahverengi lekelidir.

Japon Şemsiyesi (Cyperus) : Tropik ve subtropik bölge bitkisidir. Madagaskar ana vatanıdır. Çok dekoratif yapraklarının olması ve bakımının kolay olması nedeniyle salon bitkisi olarak çok kullanılır. Yaklaşık 3-6 m kadar boylanabilir. Dipten başlayarak fazla sürgün veren bitkilerdir. Yaprakları sürgün uçlarında şemsiye dizilişindedir. Yapraklar ince, uzun; uç kısımları sivridir. Sazlık bitkisi olan Cyperuslar yayvan tepe oluşturur. Dar otsu yaprakları olan bir bitkidir. Sapları üçgen şeklindedir.

Kaladyum–Melek Kanadı-(Caladium): Ana vatanı Güney Amerika’nın tropikal bölgeleridir. CaladiumAraceae familyasındandır. Her kış, 3 ay süren bir dinlenme dönemi geçirmesi gerekir. Bu süre içinde karanlıkta tutulmalı ve sulanmamalıdır. Su altında 1,5 ay civarına kadar yaşayabilir.

Kaletya (Calathea) : Ana vatanı Güney ve Orta Amerika, Batı Hindistan ve Brezilya’dır. Değişik form ve yapıdaki yaprakları, uzun ince yaprak sapları çok dekoratiftir. Calathelar gösterişli yaprakları için yetiştirilir. Yaprakları sanki iplikle örgülü gibi hassas yapılıdır. Calathaelar aynı familyadan olan Maranthalara çok benzer.

Kardeşkanı (Dracaena) : Liliaceae (liliase) familyasından olup ana vatanı Asya ve Afrika’nın Tropik, Subtropik bölgeleridir. Kardeş Kanı bitkisinin ellinin üzerinde türü vardır. En önemli türü doğal olarak yetiştirilen Dracaena americana’dır. Ağaç formunda olan Dracaena (drasena) türleri fazla boylanmaz ancak geniş çap oluştururlar.

Kauçuk (Ficus) Moraceae : (morase) familyasındandır. Tropik ve subtropik bölgelerde yaşar. 500 civarında türü vardır. Ağaç, ağacık ve sarılıcı formda bulunur. Büyük saksılar içinde yetiştirilir ve iyi bakılırsa 2-3 m’ye kadar boylanabilir. Yaprakları büyük, kalın, derimsi yapıdadır, ortası derin damarlıdır.

Kolyoz- Yaprak Güzeli (Coleus) : Coleus (kolyoz) ana vatanı Güneydoğu Asya olan bir bitkidir. Afrika ve Asya’nın tropik bölgeleri, Avustralya, Doğu Hindistan, Malay Takımadaları, Filipinler`de de doğal olarak yetişmektedir. Genelde uzunlukları 1 metreye kadar boyu uzar. Bununla birlikte bazı türler 2 metre yüksekliğe kadar uzayabilmektedirler. Nanegiller takımına ait birçok özellik taşır. Yaprakları yeşil, kırmızı bronz, beyaz, pembe sarı, siyah (çok koyu mor) renklerde olabilmektedirler.

Kordilin (Cordyline) : Asparagaceae ( asparagase) familyasına aittir. Anavatanı Avustralya ve Endonezya olan iç mekân ya da dış mekân süs bitkisidir. Cordyline bitkisi çalı formundadır. Kısa gövde yapısına sahiptir. Kordilinin yaprakları rozet şeklinde büyür. Yaprakları uzun, kırmızı, pembe, sarı-beyaz veya alaca renkli, çok gösterişlidir.

Kroton (Codiaeum): Anavatanı Doğu Hindistan, Malezya, Pasifik Adaları’dır. Tipik bir tropikal bitkidir. Genelde yaprakları için yetiştirilen çalı formunda bitkilerdir. Kroton bitkisi 1 metre kadar boy atabilir. Anavatanında küçük ağaççıklar da oluşturabilmektedir. Çiçek açan türleri de vardır ancak çiçekleri önemsizdir. Oldukça dekoratif çok değişik renk ve şekillerde yapraklara sahiptir.

Kurdele Çiçeği (Chlorophytum) : Anavatanı Afrika ve Asya’nın tropik ve subtropik bölgeleridir. Kurdela bitkisinin ikiyüzün üzzerinde türü bulunur. Agavaceae ailesine mensup bir türdür Genellikle sarkıcı formda olan türleri süs bitkisi olarak kullanılır. Yaprakları ince 15-75 cm uzunluğunda ve 0,5 ile 2 cm genişliğindedir.

Kuşkonmaz (Asparagus) : Anavatanı Batı ve Güney Afrika olan kuşkonmaz ev ve iş yerlerinde iç mekân süs bitkisi olarak kullanılır. Aynı zamanda aranjmanlar için kesme çiçek olarak da yetiştirilir. Görünürdeki yaprakları çok ince tül şeklinde, iğnemsi ve zarif olduğundan bu ismi almıştır. Gerçek yaprakları çok küçük ve boğumlar çevresindedir. Çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Meyveleri ise kırmızı ve yuvarlaktır.

Paşa Kılıcı / Peygamber Kılıcı (Sansevieria): Agavaceae (agavese) familyasındandır. Arabistan, Afrika, Doğu Hindistan ve Seylan’da doğal olarak yetişir. Yaprakları şerit veya kılıç şeklindedir. Koyu yeşil renklidir. Enine gümüşi şeritli, uzun, dar ve uçları sivridir. 60 kadar türü bulunur. En önemli türü S.trifasciata’dır.

Peperomya(Peperomia) : Piperaceae (piperase) familyasına aittir. Vatanı Tropik ve Subtropik Amerika’dır. Tabiatta 1000 türü bulunan Peperomia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri P.Argyreia, P.Hederifolia, P.Magnoliifolia, P.Obtusifola ve P.scandens’tir. Dik ya da tırmanıcı otsu veya çalılar, nadiren ağaç şeklinde olan bitkilerdir.

Salon Çamı (Araucaria): Araucariaceae (Arokaryase) familyasındandır. Güney Amerika ve Avustralya’da doğal olarak yaşar. 12 kadar türü bulunur. Çok gösterişli bitkilerdir. Gövdesi düz ve dikine büyür. Dalları yelpaze şeklinde kat kat dizilişlidir.

Salon Sarmaşığı (Raphydophora) : Doğada 40 türü bulunan Rhaphydophora (rafidofora) (scindapsus) cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan kültür formu R.aurea”Marble Queen”dir. Vatanı Solomon Adaları’dır. İngilizcede en çok “pothos” ismiyle bilinen bu bitkinin kesin bir ismi yoktur. Genelde “sarmaşık veya salon sarmaşığı” diye adlandırılır. Devetabanının yakın akrabasıdır. Hemen her cinsinde yaprakları yeşil üstüne beyaz, krem rengi, sarı renklerde ebruli, kırçıllı gibi desenler oluşur, renk ve şekiller cinse göre değişir. Sarmaşık gibi kabul edilse de sarılıcı değildir.

Şeflera (Schefflera): Araliaceae familyasındandır. Tropik bölgelerde doğal olarak yaşar. Çalı ve küçük ağaç formunda bulunabilir. 200 kadar türü vardır. Saksı yetiştiriciliğinde en önemli türü “S.actinophylla”dır. Diğer bir önemli türü de “S.digitata”dır. Bunun birçok değişik kültür formu elde edilmiştir.

Telgraf Çiçeği / Setresya(Tradescanthia) : Telgraf çiçeğinin anavatanı Florida, Doğu Meksika’dır. Çok yıllık bir bitki olan Tradescantia’nın 71 türü bulunmaktadır. Bu bitkinin boğumlu sarkık dallı, yaprakları etli, uçları sivri, bazı türlerinde yaprakların alt ve üst yüzü mor ve gümüşi yolludur. Odunsu ve otsu karakterde olan türleri vardır. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde otsu karakterde olanlar tercih edilmektedir.