Çuha çiçeğinin bilmeyenler için Çuha Çiçeği hakkında güzel bir içerik hazırladık. Çuha çiçekleri hangi renkleri taşır ve bakımları nasıl yapılır? Çuha çiçeği nerelerde yetişir, sıcaklık sever mi? saksılarda çuha çiçekleir yetişebilirmi? çiçekleri solan çuha bitkisi nasıl canlandırılır? Çuha çiçeği (Primulaceae) familyasından Primula cinsini oluşturur. Önemli olan başlıca türleri P. Vulgaris ve P.veris’tir. Botanikçiler çuha çiçeklerinin çoğu ilkbahar aylarında çiçek açtığı için Latince cins adı olarak “ilk açan” ya da “en erken açan” anlamına gelen Primulayı kullandılar. Çuha çiçeğinin ana vatanı Türkiye veya Paşaeli olduğu tahmin edilen bitki günümüzde Batı Avrupa’dan Doğu Türkistan’a kadar geniş bir alanda yetişmekte olan ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çuha Çiçeği Türkiye’nin Doğu Anadolu ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin dağ eteklerinde yetişir.
Çuha Çiçeği Nerelerde Yetişir? Bir arada toplu açan çiçekleriyle sevilen saksı bitkilerinden olan çuha çiçeklerinin doğada 400 den fazla türü olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın çok fazla güneş almayan nemli yörelerinde yetişen güzel bir çiçektir. Çuha çiçeği türlerinin bir bölümü dağlarda orman altı, çalı dibi veya su kenarı bitkisi olarak doğal alanlardan yetişmektedir.
Çuha çiçeğinin genel özlellikeri
Çuha çiçeğinin önemli bir özelliği Otsu bir bitkidir ve gövdesiz olup yaprak ve çiçekleri direkt kökünde yetişir. Çuha çiçeği kökleri ana kök ve yan köklerden oluşur. Çuha çiçeğinin uzunluğu tahmini 2, 3 ile7,8 cm kalınlığı 3 ile 6 mm olan ana kökün rengi kahverengi tonlarında olur. Saçak şeklindeki sarımsı renkteki yan kökler ise ana kökün çevresine yayılır.
Yumurta veya mızrak şeklinde olan yaprakları direkt kökten çıkar ve rozet yaprakları oluşturur. Yapraklarının kenarları geriye doğru kıvrık, hafif kertikli, üzeri pürtüklüdür ve alt kısmı hafif tüylüdür. Çiçekler; uzunluğu ortalama 10 ile 30 cm olan sap üzerinde, 8, 9 ile 11, 12 tanesi bir arada, bir yöne eğik, yarı şemsiye şeklindeki çiçek demetlerinde oluşur. Taç yaprakları altın sarısı, onu kavrayan kupa yaprakları vazo şeklinde ve uçları 5 loplu, beyazımsı sarı veya yeşilimsi sarı renklidir. Bazı türlerde dişi organın boyuncuğu öylesine uzundur ki boru biçimindeki çanağın içinden yükselerek çiçek tozlarını yakalayan tepeciği ile taç borusunun ucuna kadar ulaşır, bu kadar uzun olmayan beş erkek organ ise bu borunun ancak yarısında kalır. Oysa bazı türlerde boyuncuk kısa, erkek organlar uzundur ve taç borusunun tepesine kadar çıkabilir. İç mekân bitkisi olarak kullanılan çuhalar, geniş ve basık saksılar içinde balkon ve teras bitkisi olarak kullanılır. Kaya bahçelerinde, saf halde parterlerde, parter kenarlarında, ağaç altlarında kullanılmaya ve şeritler oluşturmaya uygundur. Memleketimizde 10 kadar çuha çiçeği türü vardır. Bunlar özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygındır. Hemen hemen bütün yıl boyunca çiçek açtığı için on bir ay çiçeği adıyla bilinen prımula obconica da çuha çiçeklerinin saksıda yetiştirilen türlerinden biridir. Çuha çiçeğinin en çok bilinen 2 çeşidi ise Primula acaulus ve Primula elatior.
Kaç Çeşit Çuha Çiçeği Vardır?
En çok bilinen iki tane farklı çuha çiçeği vardır. Çuha çiçekleri Türkiye ve dünyanın bir çokyerinde yetişir. Şuha çiçeği türlerinin isimleri ise şu şekildedir;
- Primula acaulis: Ülkemizde kışın çiçek parterlerinde ve balkonlarda saksılı bitki olarak kullanılmaktadır. Gölgeden hoşlanır. Kısa boyludur. Çok renkli çiçekleri ile kış aylarında vazgeçilmezler arasındadır. Mart ayında çiçeklenir. Çiçek salkımları tek çiçekten oluşur. Çiçekleri kokusuzdur. Yaprak yüzü hafif dalgalı, alt yüzü tüylüdür. Yaprak formu ters yumurta biçimindedir.
- Primula elatior: Bitkisi 15 ile 20 cm uzayabilir. Çiçeklerin 1 ile 20 adedi bir aradadır. Çiçek sapı 6 ile 30 cm uzunluğundadır. Çuha çiçeği kokar mı? Çiçekleri kokusuzdur. Mart ve mayıs arasında çiçeklenir.
Çuha çiçeği hangi iklimlerde iyi yetişir?
Çuha çiçeği aydınlık ve yarı gölge yerleri sever. Çuha çiçekleri doğrudan güneş ışıklarını sevmez. Yaz boyunca olabildiği kadar serin bir yerde tutmak önemlidir. Çuha çiçeği hangi sıcaklıkta iyi yetişir? Kış aylarında çuhanın bulunduğu ortam 14 ile 15 0C’nin altına düşerse zarar görebilir. Çuha çiçeğinin toprağı her zaman nemli tutulmalıdır. Hava akımlarından kolay etkilenen çuha bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
Çuha Çiçeği Toprak Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Organik madde bakımından hafif yapılı toprak karışımları ile torfta veya yaprak çürüntüsünde yetiştirilir. John Innes saksı kompostu No:2’de iyi gelişir yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları iki kat artırılır. Hacim olarak 2 kısım turba, 2 kısım yaprak çürüntüsü ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise yine hacim olarak eşit miktarlarda yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi ve kumun karışımından oluşur.
Çuha Çiçeği Nasıl Yetiştilmelidir?
Tohumlar mayıs sonlarından temmuz sonlarına kadar ekilebilir. Tohumlar 3 kısım turba, 1 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım tınlı toprak ve 1 kısım perlitten oluşan karışıma ekilir. Tohum kompostu olarak hacimce eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü ve kum karışımı da kullanılabilir.
Kullanılan tohumun taze olmasına özen gösterilmelidir. Tohumların üzeri kapanmaz ancak hafifçe bastırılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı ortalam 17 °C (en iyi 17 °C) dolayına tutulursa 15 gün sonra çimlenme gerçekleşir. Çimlenmeden ortalama 1 sonra ve ikinci gerçek yapraklar çıktığı zaman fideler 5 cm arayla dizilir. Bu şekilde şaşırtılan fideler bir süre daha ortalama 16 °C’de tutulduktan sonra çiçek tomurcuklarının oluşması için sıcaklığın10 ile l5 °C’nin altına düşürülmesi gerekir. Çuha fidesi 40 gün sonra küçük saksılara alınır.
Çuha çiçeğinin renkleri nasıl oluşur?
Çuha çiçekleri hem kolay hem de zahmetsiz bir şekilde köklerinden ayırma yöntemiyle de çoğaltılabilir. Bu yöntem, bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımların oluşturduğu yeni bitkilerin alınıp başka saksılara dikimi şeklinde olur. Çuha çiçeği ortalama 30 °C’de yetiştirilirse kırmızı, 18 °C’de yetiştirilirse beyaz renkli açarlar. Çuha çiçeği ne kaç ay çiçekli kalır? Ekim zamanı ve sıcaklığa bağlı olarak kasım ayından mayıs ayına kadar çiçekli kalabilir.
Çuha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakım İşlemleri Yetiştiricilik boyunca toprak nemli tutulmalı ancak kışın aşırı su verilmemelidir. Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunur ve susuz bırakılmaz. Yaz aylarında su, bitkinin her bölümüne ulaştırılacak şekilde ayda en az iki kere bitki sulanmalı ve sulamadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Bitkiye kış aylarında verilen su oda sıcaklığında olmalı, sulama sırasında çiçeklerine su değdirilmemelidir. Suya ihtiyacı çok olduğundan saksı su dolu bir kovaya daldırılıp iki dakika toprak bölümü sulanmalıdır. 14 günde bir kez 1,2 g/1 kompoze gübre mart ayı ile ağustos ayları arası verilir. Yaprakların aşırı büyümesini önlemek için yüksek dozda azot (N) verilmemelidir. Yüksek potaslı (K) gübreler verilebilir. Demir (Fe) eksikliği yapraklarda sararmalara neden olabilir. Demir jelat eriyiği verilerek araz giderilebilir. Her yıl mart ayında saksı değiştirme yapılır. Sık sık saksı değiştirmek ve büyük olan saksılarda çiçeği tutmak çuhanın gelişmesini engeller. Çuha çiçeği budama; Kuruyan, çürüyen yapraklar ve çiçekler budama yapılmalıdır. Solan çiçeklerde iyi budama ve bakım çiçeklenme süresini daha uzun yapar. Çuha çiçeği hastalıkları, Önemli hastalıkları kloroz, virüs, kök çürüklüğü ve kurşuni küf; zararlıları ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri, unlu bitlerdir.
Çuha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? sorusu güzel olmuş işime yaradı