Kaç çeşit gül vardır? Gül çeşitlerinin isimleri nelerdir?

Kasım 11, 2022 Yazarı admin 0

Türkiye’de yetişen yirminin üzerinde gül çeşidi bulunmaktadır. Güller ülkemizin 7 bölgesinde yetişebilir. En çok gülün yetiştiği ilimiz ise Isparta olarak bilinir. Isparta gülü bütün Türkiye’de bilinir. Gülçeşitleri hakkında bu yazımızda bilgi ve içerik bulabilirsiniz. Ülkemizde yetişen kaç adet gül vardır bunları ve güller hakkında bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz. En fazla gül çeşidi Akdeniz Bölgesinde yetişir. Güller kesme gül olarak, reçel, gül yağı ve tıbbi malzeme olarak kullanılabilir.

Kaç Tane Gül Türleri Vardır? Güllerin İsimleri Nelerdir?

Güller genel olarak Türkçenin sışında Rose olarak bilinmeketdir. Türkiye’de yetişen en güzel gül çeşitleri ve güllerin isimleri şu şekildir;

Türkiye'de kaç tane gül çeşidir vardır? Gül Çeşitleri
  1. Ayı Gülü
  2. Çin Gülü
  3. Frenk Gülü
  4. Galatasaray Gülü
  5. Güla Muhammedi
  6. Halfeti Gülü
  7. Isparta Gülü
  8. İtburnu
  9. Kadife Gül
  10. Kazanlık Gül
  11. Kedi Gülü
  12. Kuşburnu
  13. Melekhanım Gülü
  14. Nisani Gül
  15. Okka Gülü
  16. Onbiray Gülü
  17. Orman Gülü
  18. Ölü Gülü
  19. Ömer Hayyam Gülü
  20. Siyah Gül
  21. Şam Gülü
  22. Şimşiri Gül
  23. Taif Gülü
  24. Triyandafil

Güllerin Türleri Nelerdir?

Gülleri yetiştirme genel olarak köklü fidan yetiştiriciliği tohum, çelik ve aşı ile yapılır. Sera gülcülüğü için gerekli olan anaç üretimi tohumdan veya çelikten yapılır. Gül isimleri ve renkleri; Gülleri değişik çiçek renklerine sahiptir. Güllerin çiçek renkleri; pembe, beyaz, kırmızı, sarı, portakal olarak bilinir. Yabani gül olarak bilinen kuşbur güllerinin meyveleri C vitamini yönünden zengindir. Güller üzerinde yapılan melezleme çalışmaları, yüzlerce yeni kültür formunun oluşmasını sağlamıştır. Güller içmekan ve dışmekan gülleir olarak iki çeşide ayrılabilir.

Dış mekanlarda kullanılan gül çeşitleri

alfabetik gül isimleri
  1. Büyük çiçekli çit gülleri: İlk ekildikleri yıl dâhil soğuk aylara kadar sürekli bol çiçek açar. Geniş hacim yaparlar, çok güzel formlanırlar ve çoğu zaman tek çiçeklidirler. Sadedirler ve çok uzun ömürlüdürler. 60 -110 cm boy yaparlar. Küçük çiçekli çit gülleri: Salkımlı çiçekleriyle yukarıdaki türden ayırt edilir. Bir sap üzerinde birden çok küçük veya orta boylu çiçek bulunur. Bu özellik çok dekoratif bir bitki olmalarını sağlar. Yıl boyu çiçeklenirler, bol bol ve rustik çiçek açarlar. Boyu 60 – 100 cm ulaşır.
  2. Büyük çiçekli tırmanıcı güller: Tırmanıcı güllerdir, sürekli çiçek açarlar, genellikle ekildikten sonra 2. yıla kadar çiçek açmazlar. Çiçekleri çit güllerinin çiçeklerine benzer. Dayanıklıdırlar, bol çiçek açarlar ve geniş alanlara yayılırlar.
  3. Küçük çiçekli tırmanıcı güller: Aşırı derecede dayanıklıdırlar ve geniş alanlara yayılırlar. Çiçeklerinin salkım hâlinde olmasından ve bol olmasından dolayı göz kamaştırıcı bir görünüm arz ederler. Sürekli çiçek açarlar.
  4. Peyzaj gülleri: Boyları varyetelerine göre değişmekle birlikte sürekli çiçek açarlar, çok dayanıklıdırlar, sadedirler ve bol çiçek açarlar. Varyetelerine göre geniş, orta ve küçük çiçekli olabilirler. Geniş alanları kapatmakta, çit bitkisi olarak ve bir alanı ayırmak için kullanılabilirler. Ülkemizde yetişen gül isimleri