Dut Ağacı Budama Zamanları, Dut ağaçları sonbahar aylarında ve ilkbahar başına kadr budanabilir. Türkiye’de dut ağaçları hangi aylarda budanmalıdır? Ekim, Kasıl, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayında dut ağacı budanır. Dut ağaçlarını meyve ağacı budama hakkında bilgisi olan kişileirn yapması önemlidir. Genel kabul görmüş görüşlere göre dut ağacı ağaçlara su yürüme durduğı zaman yapılmaya başlanır. Ağaçlarda yaprak kalmamaış olması daha önemlidir. Ama zaruri durumlarda her zaman dut budama yapılır. Dut ağaçları zararlı haşereleri toplar ve bahçelere zarar vermeye başlarsa bu takdirde de budama yaptıranlar vardır.
Dut ağaçları nasıl budanmalıdır?
Dut ağaçları don olmadığı zaman yukarıda verilen aylarda uygun şeilde buma yapılmalıdır. Meyve kalitesini geliştirmek ve sağlıklı bir ağaç ortaya çıkarmak için budama çok önemli bir adımdır.
Dut ağaçları budama amacına göre değişmektedir. Eğer dut meyve ağaçalrı komşunun bahçesine dökülüyor ve zarar veriyorsa o tarafa uzanan dallar budanır, Ağaç çok boy attı ise tepe budaması yapılır, dalları öok sık ise dal seyreltme yapılır. Yani budama yapılacak dut ağacın ne için budanacağına göre farklı budama yöntemleri uygulanır. Meyvecilik alanında yetiştiriilen dut ağaçlarında verim budaması ve gençleiştirme budaması yapılır bu biraz daha farklı bir yöntemdir. Burada maksat ağacı sağlıklı tutmak ve sağlıklı gelişimini sağlamaktır.
Dut ağacı budama
Bahçelerde bununan büyük tek dut ağaçları ağacın budama amacına göre taktik geliştirilip budanmaktadır. Ağaçları toptan kesmek yerine budamak daha faydalıdır. Ekolojik ve kültürel açılardan ağaçın kişilere zarar verme veya kesilmesi için zaruri bir sebep yok ise kesmekyerine budamayı tercih ediniz. Meyve bahçelerinde dut ağaçlarını budama yöntemleri belli mevsimlerde ve belli amaçlarda yapılmaktadır. Fidanlarda, genç ağaçalrda veya büyük ağaçlarda farklı budama taktikleri uygulanır. Dut budama için nelere dikkat edilmelidir.