Ağaç ayın hangi evrelerinde budanır? Ağaç budama veya bitki budama, bağ budama eskilerin tabiri ile ay takvimi baz alınarak yapılıyor idi. Şimdi ay takvimine göre ağaç budama yapılır mı? Mesela yeni ayda budama önerilmez. Ay takvimine göre en iyi ağaç budama zamanı; Ağaç budama veya aşılama yapmak için yarım ay beklenmesi gerekir. Mesela bağ ve bahçe işlerinde dolunayda biçilen otların daha şifalı olacağı söylenmektedir. Bu inanışa göre, dolunay döneminde, ekilen tohumlar daha hızlı çimlenmekte, verim artmakta, bitkilerin büyümesi hızlı (sağlıklı) olmakta ve kesilen – biçilen ve budanması yapılan bitkiler hızlıca yeniden boy vermektedir.
Ay takvimine göre bahçe işleri bitki budama
Eskilerin tabiri ile ay takvimine göre yapılan bitki budaması, ay takvimine göre meyve ağaçları budama, ay takvimine göre ot biçme, ay takvimine göre ekim dikim için ayın belirli evreleri tercih edilirdi. Çoğu zaman bu takvim tecrübe ile sabit olmuş ve ayın evrelerine göre budama veya bağ bahçe işleri yapılırmış.
Bitki budama ve aşılamada ay takvimi etkisi
Ağaç budama üzerinde dolunay etkisi, Dolunay meydana gelen etkinin, bütün bitkilerin üzerinde, adeta mantar gibi hızlı büyüdüğü düşünülmektedir. Araştırmalara göre bu olay nem artışı ile yakından ilişkilidir. Böcek aktivitelerinde de artış olmaktadır. Ağaç kesimi yapmak için dolunay etkisi, sıvı gübrelerin iyi emilimine imkân sağlamaktadır. Ay takviminde ağaç budama Genellikle dolunayda yağmur için bir eğilim olduğu düşünülmektedir. Yeni Aya doğru, toprak altında daha fazla aktivite ve bitkilerin özsu akışında daha az bir gür olmaktadır. Bu nedenle, ekin hasadı ve saman yapmak için iyi bir zamandır.
Ay takvimine göre ağaç budama
Dounay vaktinde biçilecek olan otların daha şifalı olacağı söylenmektedir. Bu ve benzer inanışa göre ise, dolunay döneminde, tohumlar daha hızlı çimlenmektedir, bitkilerin büyümesi hızlı olmakta ve kesilen, biçilen ve budanan bitkiler hızlıca yeniden büyüyebilmektedir.