Ağaç ne zaman budanır?
Budama mevcisimi aylarını şu şekilde sıralayabiliriz. Ekim Sonu, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart ortalarına kadar ağaçları budama işlemi yapılmaktadır. Ağaç budama ayları ağaçların yaprak dökme zamanından sonra başlar diye genel bir kanı vardır.
Ağaçlar neden budanır?
Ağaçların budanması çeşitli sebepler ile yapılmaktadır. Mesela meyce veren ağaç türlerinde bu verimi artırmakiçin yapılmaktır diyebiliriz. Meyve mermeyen ağaçlar ve meyve veren ağaç türlerinde ise sağlıklı büyüme ve gelişimi hızlandırmak için de yapılmaktadır. Ağaç budama işi düzenli olarak yapılırsa uzun ömür sağlamaktadır. Ağaçların budanması hizmeti için bizi arayabilirsiniz.
Ağaç budamanın faydaları
Ağaçlar sağlıklı olur, meyve verme oranları artar, gelişimini hızlandırır, zaralılar ile mücadele alanında kendini korur. Ağaçları budama Türkiye’de pek yaygın değildir lakin budama çok faydalı ve verim açısından da önemlidir. Ağaç budama için bizi aramanız yeterli.
Ağaç Budama Şekli Nasıl Olmalıdır?
Ağaçlarda Şekil budaması Şekil budaması genç fidanlarda ve ağaçlarda yapılan budama çeşididir. Büyük ağaçlarda şekil budaması söz konusu değildir. Ana amaç ağacın doğal taç gelişimi içinde dallarını oluşturmasını sağlamak ve büyümesine kolaylık sunmaktır.
Ağaçlarda Verim budaması Verim zamanına gelmiş ağaçlarda kesinlikle şekil verme amacı ile budama yapılmamalıdır. Limonların özel nedenlerinden dolayı limon dışında olan turunçgillerde verimlilik budaması yapılırken sadece kuruyan, obur nitelikli, hastalıklı ve birbirine rakip olmuş olan dallar kesilip atılır.
Ağaçlarda Gençleştirme budaması Turunçgillerde verimlilik sürgün oluşturmakla doğru orantıdadır. Bu sürgünlerin meyve tomurcuğu oluşturan ve dengeli gelişim gösteren sürgünler olması gerektir.
İlkbahar mevsiminde ağaç budama turunçgillerde sürgün ve meyve oluşumu söz konusu olmaktadır. Turunçgiller yaşlandıkça verimleri düşer ve sürgün veremez hale gelebilir. Bu konu azot ve karbon dengesi ile ilişkilidir.