Hangi ağacın ne zaman budanacağı, hangi aletlerin nasıl kullanılacağını vs gibi şeylerde uzmandır. Ayrıca aşılama, gübreleme ve ilaçlamayı da uzman bir şekilde yapabilir. Ağaçlar Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart ayı ortalarına kadar budanabilir. Peyzaj bahçıvanları hava koşulları ne olursa olsun açık havada çalışmaktadır.
Budama mevsimleri
İyi bir peyzaj bahçıvanının coğrafi unsurlara ilgi duyması, açık havada çalışmayı sevmesi, görsel bir yeteneğe ve iyi bir planlama yapabilme özelliğinin bulunması gerekmektedir. Yapacağı her işte sabırlı ve titiz davranmalıdır. Görev alanları oldukça geniştir. Toprağın tesviyesini yapmak, şekil budaması yapmak, dikim harcını hazırlamak, ilaçlama sonrası önlemler almak gibi işlemler bahçıvanın yapması gereken işler arasındadır. Bahçıvan ne iş yapar konusuna açıklık getirdikten sonra biraz da kullandıkları aletler hakkında konuşabiliriz.
Bahçıvanlar işlerini çapa, bel ,bıçak,balta, fıskiye, tırpan, budama makası, çim biçme makinesi, kazma, çit makası, kürek, mengene, tel tırmık gibi aletler ile hallederler. Saymadığımız birçok alet edevat da vardır. Bir bahçıvan aynı zamanda kullandığı aletlerin kullanımında uzman olmalıdır ve onların bakımını iyi bir şekilde yapmalıdır.