Çim hangi mevsimde ekilir?

Mart 14, 2022 Yazarı admin 0

Bahçeye çim nasıl ekilir?, Çim ekimi yapmak isteyenlerin bulunduğu bölgenin mevsimsel koşullarına göre çim ekmesi gerekir. Çim ekiminde en önemli eylem toprağın hazırlanmasıdır. İyi bir toprak hazırlanır ise çimin tutması ve sağlıklı olması için önemlidir. Çim ekimi öncesi ve çim ekimi sonrası dikkat edilecek hususlar hakkında bilgiler vereceğiz. Çim ekiminde bahçenizin güneş alma süresinide ayrıca hesap etmeniz gereklidir.

Çim Ekimine Nasıl Başlanır?

Hangi toprağa çim ekilir? çim ekimi nasıl yapılmalıdır? Çim alanı olarak belirlenmiş toprak ekime hazırlanmış toprak tabaksının üzerine bir metrekareye 40-50 gr oranında elle veya makine yardımı ile ekilir. Homojen bir ekim için tohum sahasının yarısına enlemesine, geriye kalan diğer yarısına da boylamasına ekilir. Çim alanına ekilen çim tohumlarının üstü en fazla 2 cm kalınlığında en az bir sene yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılmalıdır. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra da toprağın yüzeyi silindir yardımı ile sıkıştırılmalı ve sonra da sulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu gerçekleştirilecek olan işlemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu çim tohumları ekildikten sonra üstünü örtmek için kullanılacak olan torfun tuzlu olmaması ayrıca bitki besin maddeleri ile takviye edilmiş olmasıdır.

4 mevsim çim tohumu nasıl ekilir, Sonbaharda çim ekilir mi, 1 kg çim tohumu ne kadar yer Eker

Çim Ekilirken Nelere Dikkat Edilir?

Çim ekilmeden önce yabani otlarla mücadele yapılmalıdır. Alan bellendikten veya sürüldükten sonra yabancı maddeler alandan uzaklaştırılmalıdır. İlk tesviyeden önce toprağın besin durumuna göre ihtiyacı duyulan gübreler verilmelidir. İkinci tesviyeden sonra bölgelere göre en uygun çim tohumu karışımı mibzerle veya elle saçılarak ekilir. Bunun üzerine yanmış elenmiş ahır gübresi 2 cm olacak şekilde kapatılır. Bunun çim tohumunun rüzgarla uçmasını önlemek ve kuşlardan korumaktadır.

Çim Nasıl Gübrelenir?

Gübreleme Tesis edilen çim sahalarına değişik organik ve inorganik gübreler toz veya eriyik halde verilir. Gübreleme sadece besin takviyesi bakımından değil toprak strüktürünün düzelmesinde de rol oynar. Verilecek gübrenin seçiminde mevcut toprağın yapısı ve çim alandan faydalanma şekli tesir eder. Çim sahalarında yılda iki defa 0,5 cm’yi geçmemek üzere ince elenmiş kompost toprağı serpilir. Bu kompostun zararlı ot tohumundan arınmış olması gerekir. Kompost toprağı besince fakirse m3’üne 800 gr Süper fosfat, 300 gr kalsiyum, 500 gr azotlu gübre karıştırılır. Kompost toprak Şubat-Mart aylarında yapılır Bunun için 0,3-0,5 m3/da kompost gereklidir. Çim sahalarda periyodik olarak suni gübre verilmesi vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

Yeni ekilen çimlerin gübreleme zamanı

Yılda en az iki defa uygulanması gerekir. En uygun zaman İlkbaharda kompost toprağa karıştırılarak verilmesidir. Mayıs-Ağustos ayları arasında 4-6 haftada bir yapılan azotlu gübreleme (1 kg amonyum sülfat/da) başarı sağlar. Çim bitkilerine yapraklarının yaş olduğu zamanlarda inorganik gübre verilmemelidir. Çünkü yaş yaprak üzerine düşen gübre ayrışarak asit meydana getirir ve bitkiyi yakar.

Çim ekilecek toprağın hazırlaması

Çim ekiminde toprak hazırlığı yapılacağı zaman tohum ekilecek bölgenin hazırlanması için toprak, kum, taş ve diğer yabancı maddelerin temizlenmesi yapılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa o kadar iyi ve kaliteli çim elde edilebilir. Ağı killi topraklar için toprağa ekstradan mil eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem de toprağın çabuk kurumasını engeller ve besin tutabilme oranını arttırır. 

Çim ekilecek alanda çıkabilecek olan yabani otlar ot ilacı ile yok edilip giderilebilir. Yabani ot ilacı kullanmak oldukça riskli bir iştir. Yabani ot ilacının etkisinin geçmesi için bir süre beklemek gerekir. Ekilecek alandaki zeminin hafif meyilli olması çim ekimi için problem değildir. Ancak tümsek ve çukur gibi etkenler tamamen düzeltilip tesviyesini yapılması gerekmektedir. Tohum yatağı için öngörülen ideal toprak elde edildikten sonra tesviyenin çok iyi yapılması gerekmektedir. Çim alanında yapılan iyi bir tesvife çim biçme işlemi yapılacağı zaman çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Tırmıkla iyice düzeltilen toprağa çimlenmesinde fayda sağlayacak olan taban gübresi ilave edilmelidir.