İçmekan Süs Bitki çeşitleri

Mart 25, 2022 Yazarı admin 0

Bazı bitki çeşitleri içmekanlarda yetişir. Özellikle ev ve işyerlerinde tercih edilen bitkiler ve çiçekler genellikle dekoratif amaçlı kullanılır. İçmekan bitki çeşitlerinin bazıları zehirlidir. Özellikle çocuklar evde yaşıyorsa dikkat edilmesi gereklidir. Çiçek açan veya sadece yapraklı güzel olan içmekan çiçek ve bitki çeşitleri bulunur. İçmakan bitkilerin bakımı ve sulaması ile ilgili bilmeniz gerekenler.

İç mekan süs bitkileri içerisinde çiçekli ve yapraklı bitkiler bulunur. Bu özelliklerde içmekan bitkilerinin yetiştirilme şekilleri elbette bölgelere ve iklimlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle iç mekan süs bitkilerinin genel tanımını yapmak oldukça güçtür. İç Anadolu Bölgesi’nin iklim şartlarında yetiştirilen bir bitki iç mekan bitkisi olarak tanımlanırken, sahil bölgelerinde aynı bitki dış mekânlarda yetiştirilebilir. Salon veya İş yerlerinde yetiştirilen bitkiler iç mekan süs bitkileri olarak tanımlanabilir. İç mekan süs bitkileri içerisinde; güzel yapraklı, çiçekli, meyveli, odunsu ve otsu bitkiler, bazı çalı türleri, sarılıcı bitkiler, soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler yer almaktadır. Bu tür bitkiler saksı, çeşitli kap ve kasalarda yetiştirilir. Evlerde salon, vitrin, oda, koridor gibi kapalı alanların dekorasyonunda kullanılabilirler. İç mekan süs bitkileri halk arasında saksı çiçekleri olarak bilinir.

İç mekan saksı çiçekleri nelerdir?

  1. Atatürk çiçeği
  2. Afrika menekşesi
  3. Açelya
  4. Çin gülü
  5. Gelin duvağı
  6. Kamelya
  7. Küpe çiçeği
  8. Mine çiçeği
  9. Ortanca
  10. Sardunya

Dekoratif Yaprakları Olan İç Mekan Süs Bitki İsimleri

Bu gruba giren iç mekân süs bitkileri yaprakları için yetiştirilirler. Bu gruptaki bitkilerin yaprakları değişik renk ve şekillerde olup oldukça dekoratif görüntüleri vardır. Dekoratif yapraklı iç mekan süs bitkileri yetiştirilirken, genellikle yaprağını dökmeyen türler daha çok tercih edilmektedir. Bu bitkilerin bir kısmı doğal olarak yetişme imkanı olan, fakat iç mekân süs bitkisi olarak yetiştirilebilen bitkilerdir. Örneğin eğrelti otları, doğal olarak ormanlık alanlarda yetişen bir bitki olmasına rağmen iç mekan bitkisi olarak da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dekoratif yapraklı iç mekan süs bitkileri uygun koşullar altında çiçek açar. Fakat çiçekleri, çiçekleri gösterişli iç mekân süs bitkileri kadar güzel, gösterişli ve uzun süreli değildir.

Yaprakı iç mekan süs bitkileri

  1. Afrika menekşesi
  2. Aşk merdiveni
  3. Aralya
  4. Cezayir menekşesi
  5. Çin kaktüsü
  6. Deve tabanı
  7. Difenbahya
  8. Dua çiçeği
  9. Eğrelti otları
  10. Fil Kulağı
  11. Kala çiçeği
  12. Kauçuk
  13. Kroton
  14. Meksika palmiyesi
  15. Mum çiçeği
  16. Sütun kaktüsü

İçmekan bitkilerin bakımı nasıl yapılır?

Bakım İç mekan süs bitkilerinin daha iyi gelişebilmeleri için diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bazı bakım işlemlerine ihtiyaçları vardır. Başlıca bakım işlemleri arasında; saksı değiştirme, sulama, gübreleme, budama, temizleme, havalandırma ve destek sağlama gelmektedir. Bitkilerin özümleme yapabilmeleri, büyüme ve gelişmeleri için ışık oldukça önemlidir. Fakat ışık ihtiyaçları tür ve çeşitlere göre değişiklik gösterebilir. Işığın şiddeti ve süresi önemlidir. İç mekan süs bitkileri, ışığa olan ihtiyaçları açısından aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir. Güneşli yerlerde gelişenler. Aydınlık yerlerde gelişenler. Yarı gölge yerlerde gelişenler. Gölge yerlerde gelişenler.

İç mekan bitkilerde toprak özelliği; İç mekan süs bitkilerinin pH istekleri, yetiştirme ortamında kullanılan harçların özellikleri, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı gibi etkenler farklılık gösterebilir. Bu nedenle bitki isteğine göre harç hazırlanarak yetiştiricilik yapılması önemlidir