Palmiye çeşitleri ve isimleri

Ağustos 16, 2021 Yazarı admin 0

Türkiye’de yetişen palmiye çeşitleri vardır. Esasında Palmiye ağaçlarının anavatanı Türkiye’değildir. Lakin ülkemizin kıyı kesimlerinde denize yakın yerlerde çok tercih edilmeye başlanmıştır. Akdeniz’e kıyı olan ülkelerde çok fazla yetişmektedir. Palmiye ağaçlarının araştırmalara göre üçbin (3.000) tane farklı çeşidi bulunmaktadır. Palmiye isimlerinin sıralı listesini vermeden önce Palimiye çeşitleri içinde saksıda yetişen ve bodur palmiyelerinden olduğunu unutmayınız.

Türkiye’de yetişen palmiye türleri

Ülkemizde yetiştirilebilen patmiye türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Areca Palmiye Ağacı

Hindistan, Malezya Takımadaları, Yeni Gine ve Avustralya’da doğal olarak yetişen bir palmiye türüdür. Yaprakların oluşturduğu taç küçük yapılıdır. Yapraklar dik gelişir. Yaprak büyüklüğü 90 ile 200 cm olabilir. Tüysü bileşik yapıdadır. Areca Palmiye Çiçekleri tek eşeylidir ve salkım şeklindedir. Dişi çiçekler erkek çiçeklerden daha küçük, beyaz renkte ve kokuludur.

Kraliçe (Arecastrum) Palmiye Ağacı

Anavatanı Güney Amerika olarak bilinmektedir. Kraliçe Palmiye çeşidi dekoratif olması nedeniyle kraliçe palmiye olarak adlandırılır. Bu palmiye türü için minimum sıcaklık 18 0C olmalıdır. Gövdenin aşağı kısımlarda ise yaprak saplarının dip kısımları bulunur. Yumuşak ve eğilebilir yaprakcıklar 35-45 cm uzunluğundadır.

Yüzgeç Palmiye ( Caryota L.) Ağacı

Palmiye türleri, Türkiyedeki palmiye türleri, Palmiye fiyatları 10 metre, Palmiye çeşitleri ve isim listesi, Saksı palmiye türleri nelerdir, Fenix palmiye, Salon palmiye çeşitleri, Bodur Palmiye türleri, palmiye ağacı isimleri, Türkiye'de yetişen palmiye çeşitleri,

Doğal olarak Avustralya, Malezya, Endonezya, Yeni Gine’de yetişmektedir. Kendi içinde bazı türleri bulunmaktadır. Yüzgeç palmiye türlerininin isimleri: Caryota Ochlandra Palmiye: Yaprakları diğer palmiye türlerine göre daha açık renklidir. Dış ve iç mekanlarda kullanılır. Nemli ve ışıklı ortamları sever. Gölge bitki gelişimini olumsuz etkiler. Caryota Mitis Palmiye: Anavatanı Endonezya’dır. Yavaş büyüyen bir türdür. Yapraklar kalın gövde üzerinde yoğun salkımlar hâlindedir. Bileşik yaprağı oluşturan koyu yeşil yaprakcıklar balık yüzgecine benzer. Caryota Urens Palmiye: Tropik Asya kökenli bir bitkidir. 25 ile 30 m boylanabilir. Yaprakları 6 m uzunluğundadır.

Dağ Bambusu (Chamaedorea Willd) Ağacı

Anavatanı Amerika ile Guetamala kökenli bir çeşidi olarak bilinmektedir. 3 metre ortalama boyu vardır. Çiçekler tacın alt kısmında olur. Çiçekler oldukça gösterişlidir ve kırmızımsı portakal rengindedir. Bu palmiye türü yavaş büyür. Tohum ve ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Meyveleri küçüktür ve olgunlaştığında siyah renk alır.

Bodur (Chamaerops) Palmiye Ağacı

Akdeniz ülkelerinden olan İtalya, İspanya, Sicilya, Cezayir ve Fas’tır. Avrupa’nın tek yerli palmiye türüdür. Boyu 2 ile2,5 metre arasında bulunmaktadır. Genç bitkinin çiçekleri sarıdır ve sık başçıklar hâlindedir. Bu palmiye Tranchycarpus fortunei (kendir palmiyesi) ile görünüş ve boy bakımından benzediği için karıştırılmaktadır. Bodur palmiyenin yaprak sapları dişli ve dikenli olmasına rağmen kendir palmiyesinin yaprak sapları dikensizdir ilkbahar ve yaz başlarında çiçek açar.

Cycas Palmiye Ağacı

Çycas’ın çoğu türü salon bitkisi olarak kullanılabilecek ölçülerdedir. Uygun ortamda uzun ömürlüdür ve büyüme hızı çok yavaştır (yılda 2 cm kadar). Susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki değildir. Bitkinin erkeği ve dişisi bulunmaktadır. Erkeğin kozalağı daha ince uzun, dişinin kozalağı ise yuvarlak ve tohumludur.

Phoenix Canariensis Palmiye Ağacı

Kanarya adaları, Afrika, Madagaskar, Orta Asya, Hindistan, Pakistan, Tayland ve Filipinler’e kadar uzanan bir alanda doğal olarak yetişebilir. Bu tür 9 ile 20 m boyunda, 60 ile 150 cm çapında gövdeye sahiptir. Gövde üzeri yaprak dip kısımları ile çevrilidir. Bitkinin yaşlanan yaprakları aşağı doğru sarkmaktadır. Yapraklar bileşik yaprak şeklinde olup 5 ile 7 metre uzayabilir.

Howea Forsterıana Becc.-Kentia Palmiye Ağacı

Bu palmiye türü ise Avustralya’nın doğusundaki Lord Howe adalarıdır. Adını bu adadan alır. İki türü bulunmaktadır. Bunlar H.forsteriana ve H.belmoreana’dır. Boyları 9 ile 20 metre, gövde çapı ise 20 cm’dir. Gövde dökülen yaprakların izleri ile çepezevre sarılıdır. Tepede bulunan tacı oluşturan yapraklar bileşik yapraktır. Yapraklar bitki yaşlandıkça daha büyük olarak gelişir.