Ardıç tohumu hangi mevsimde yetişir?

Ocak 12, 2022 Yazarı admin 0

İğde yapraklı bir ağaç türü olan Ardıç ağacı nasıl bir bitkidir? Ardıç ağacı çalı formunda yetişen bir ağaç türüdür. Ardıç ağacı herdem (4 mevsim) yeşil kalan sürünücü ve yayılıcı bir bitki türüdür. Ülkemizde ardıç ağacı yayılış göstermektedir. Ardıç ağaçları çeşitli şekillerde kullanılır ve sağlık açısından da yararlı olan meyveleri büyük önem arz eder. Ardıçlar geçirgen topraklar, kumlu topraklar, nemli toprakalr ve organik maddece zengin toprakları sever. Ardıç ağacı nasıl üretilir? Tohum, çelik, aşı yöntemi gibi üç üretim tekniği ile çoğaltılabilir. Ardıç ağacına zararlıları ise; yaprak bitleri, kırmızı örümcek türleri ve kın kanatlılardır. Ardıç ağaçlarında bazen kök çürüklüğü hastalığı çok fazla görünebilmektedir.  

Ardıç ağacı dış mekan bitkidir. Işıklı yerlerde bulunursa hastalıklara karşı dirençli olur. İyi bir yetişme sürecine girer. Ardıç bitkisi nerede bulunur? Ardıç meyvesi nasıl bir meyvedir? Ardıç meyvesi nasıl kullanılır Ardıç meyvesi nasıl tüketilir? Ardıç meyvesi nasil Tuketilir? Ardıç meyvesi neye iyi gelir? Ardıç meyvesi yenir mı? Ardıç tohumu Ardıç tohumu çayı nasıl yapılır Ardıç tohumu Faydaları Ardıç tohumu kullanıcı yorumları Ardıç tohumu nasıl tüketilir Ardıç tohumu pekmezi ne işe yarar? Ardıç tohumu zararları Dikenli ardıç tohumu Nasıl kullanılır?

Ardıç Ağacı (Juniperus spp.)

Ardıç ağacı Cupressaceae (Servigiller) familyasının bir türü olan Juniperus communis L. subsp. nana’nın meyvesidir. Türkiye’de ardıç ağaçları yaklaış olara 285.381 ha. alanda yayılış gösteren bri bitki çeşidimizdir. Türkiye’de ardıç ağacının ortalama potansiyeli ise resmi verilere göre yılda 1.328.025 kg olarak belirlenmiştir. Ardış ağaç türleri; Küçük boylu ardıç ağacı, dallı dikey ardıç ağacı, yatay gelişen çalı formunda ardıç ağacı. Ardıçlar sürünücü, yayılıcı formlu her dem yeşil bitkilerdir. Gövdesi ince kabukludur. Yapraklar genç bitkilerde iğne şeklinde iken yaşlandıkça pul formunu almaktadır.

ardıö meyvesi faydaları

Ardıç meyvesinin faydaları nelerdir?

Ardıç ağacının meyvesinin her ne kadar faydaları yazılmış olsa alanında eğitim görmüş resmi kişi veya resmi kurumlardan destek alınarak kullanılması önerilir. Ardıç kozalağı neye iyi gelir? Ardıç meyvesinden ne yapılır? Ardıç nasil yenir? Ardıç meyvesi nasıl oluyor? Ardıç meyvelerinin distilasyonu sonucunda; % 0,5-2 uçucu yağlar, yaklaşık %10 reçineler ve % 33 oranında da şekerler elde edilmektedir. Ana bileşiği oluşturan uçucu yağ ise B-pinen, kampen, p-mentan, p-simenerol, terpinen, terpinol, juniperin (acı madde), izopromik, formik ve asetik asitlerden oluşmuştur.

Bazı deri hastalıkları ve kelliğe karşı kullanılan ilaçların üretiminde kullanıldıkları gibi, içki sanayiinde de geniş oranda cin ve bazı diğer alkollü içkilerin üretiminde yararlanılmaktadır.

Drog olarak özellikleri ise, olgun ardıç meyvelerinden elde edilen yağ idrar söktürücü, mide ve barsak gazlarını giderici, hazmettirici, antiseptik, akut veya kronik mesane iltihapları ile gut ve romatizmal ağrıları giderici, saç dökülmesini önleyici özellikleri vardır. 

Ardıç Ağacı Nasıldır? 

Ardıç ağacının genel özellikleri; Küçük boylu ağaç ya da bol dallı dikey şeklinde bazende yatay gelişen çalı formunda, sürünücü, yayılıcı formlu yaz kış yeşil olan bir bitkilerdir. Gövdesi ince kabukludur. Yapraklar genç bitkilerde iğne şeklinde iken yaşlandıkça pul formunu almaktadır. Genç bitkilerde iğne yapraklar beyaz şeritli ve üst yüzü alt yüzünden daha açık renkli, uç kısmı batıcı, dip kısmı ise geniştir. Kozalakları yuvarlak ve üzümsü görünüşlüdür. Yol ağaçlandırılmasında ve kaya bahçelerinde kullanılabilir.

Ardıç Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ardıö türleri ışıklı yerlerde büyümeyi sever. Ardıç bitkisi soğuğa karşı dayanıklıdır. Ardıç çeşitleri geçirgen, kumlu, nemli ve organik maddece zengin toprakları sever, bütür topraklarda hastalıklara karşı direnci artar. Ardıç ağaçları çeşitli yöntemlerle üretilir. Bunlar tohum, çelik, aşı yöntemi dir. Ardıç bitkilerinde en çok görülen zararlılar ise; yaprak biti, kırmızı örümcek ve kın kanatlılardır. Bu tür zararlılarla mücadelede ağacın yetişeceği koşulların iyi belirlenmesi gerekir.