Gül Türkiye’de hangi bölgede yetişir?

Nisan 6, 2022 Yazarı admin 1

Türk insanı tarafından çok sevilen güller ülkemizde hemen hemen her bölgede ve şehirde yetişir. Elbette gül değince aklımıza Isparta gülü gelir. Dünyaca üne sahip olan Isparta’da yetişen güllerin Türkiye istatistiği % 80 leri bulur. Yani Türkiye’de en çok gül yetişen bölgeniz Türkiye’nin güney batısında yer bulunan ve Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyindeki Göller Yöresi’nde tekamül eden alanı kapsar. En çok gül yetişen illerimiz Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar olarak sıralanabilir. Aşağı yukarı ülkemizde yaşayan her insan gülleri sever.

En çok gül hangi illerimizde yetişir?

Şunu söylemek gerekir de Rosa damascena Mill olarak bilinen Isparta bir diğer yaygın adı ile yağ gülü en çok yetişen gül çeşididir. Ülkemizde en çok gül yetişen illerimizi de şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Isparta
  2. Burdur
  3. Afyonkarahisar
  4. Denizli
  5. Şanlıurfa

Ticari amaçla bakacak olursak bu üretilen güllerin bir kısmı ihraç edilmektedir. Yani elbette bir gelir kaynağı olarak değerlendirmek mümkündür.

Gül Türkiye'de hangi illerde yetişir?

Türkiye’de yetişen güllerin oranı

Gül yağı üretimi ülkemizde önemli bir ihraç ürünüdür. Isparta gülünden iki türlü yağ elde edilir. Gülyağı VE konkret olarak bilinen katı gülyağı’dır. Yine güllerden gül suyu üretimide yapılmaktadır. Türkiye’de çok tercih edilen bir üründür. Türkiye’de üretimi yapılan iki çeşit gül yağının yaklaşık % 3’ü Türkiye’de tüketilmektedir. Geriye kalan gül yağı ile üretilen gül konkretinin tamamı ihraç edilmektedir. Güllerden ayrıca parfüm üretilmektedir.

Güllerin Türkiye’de yetişme alanları

Gül üretim alanı; 2019 yılında %81,8’lik paya sahip olan Isparta 31 bin da ile birinci sırada yer alırken, Burdur 3 bin da ile ikinci, Afyonkarahisar ise 2,8 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa’da ise 2019 yılında 3 da üretim alanı bulunmaktadır. Gül (yağlık) üretim alanlarında son beş yılda % 36,2 oranında artış yaşanmıştır. 2019 yılında ise bir önceki yıla oranla %12,4’lik artış gerçekleşmiştir. Gül üretimi; 2019 yılında Isparta 14 bin ton gül (yağlık) üretimi ile birinci sırada yer alırken, Burdur 1,3 bin ton ile ikinci, Afyonkarahisar ise 895 ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. 2019 yılı gül (yağlık) üretimi son beş yılda %74,6 oranında artış göstermiştir. Şanlıurfa da ise 2019 yılında 1 ton üretim bulunmaktadır. TÜİK 2020 yılı Bitkisel üretim birinci tahminine göre 2019 yılında 16,5 bin ton olan gül (yağlık) üretiminin 2020 yılında %9,4 artışla 18,1 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.