Eskişehir’de hangi çiçekler yetişir?

Eskişehir çiçekleri. Bazı çiçekler sadece belirli bölgelerde yetişmektedir. Başka yerde yetişmeyen sadece belirli bir bölgede yetişen bu tür bitkilere endemik bitki denir. Türkiye’de azımsanamayacak kadar bitki türü bulunur. Endemik bitki çeşitleri bakımından da Türkiye öemli bir yerdedir. Eskişehir’e özel çiçek çeşitler. Sadece Eskişehir’de yetişen çiçek türleride bulunmaktadır. Eskişehir ili sınırlarında yetişen çiçek çeşileri aşağıdaki gibidir.

Eskişehir Çiçekleri

Eskişehir ilimize özel 14 tane farklıçiçek türü vardır. Bu çiçek türleri Eskişehir’de kırlarda, ovalarda ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Doğal olarak yetişen bu çiçeklerin korunması ve gelecek nesilllere aktarılması için çalışmalar yapılmaktadır.

  1. Alis (Alyssum Niveum),
  2. Beyaz Civan Perçemi (Achillea Ketenoglui),
  3. Campanula Pamphylica Subsp.
  4. Centaurea Nivea,
  5. Çan Çiçeği (Tokurii),
  6. Çöven Otu (Gypsophila Osmangaziensis),
  7. Dağ Çayı (Sideritis Gulendamiae),
  8. Jülyen (Hesperis Turkmendaghensis),
  9. Kahkaha Çiçeği (Convolvulus Pulvuinatus),
  10. Kantoron (Hypericum Sechmenii),
  11. Peygamber Çiçeği (Centaurea Sericea),
  12. Sığır Kuyruğu (Verbascum Gypsicola),
  13. Taşçanta (Aethionema Dumanii),
  14. Verbascum Eskisehirensis,

Eskişehir’de yetişen ağaçlar

Eskişehirde yetişen çiçek isimleri

Eskişehir’in her yerinde çam ağacı, meşe ağacı, gürgen ağacı, ardıç ağacı, katran ağacı ve köknar ağaçları yetişir. Bu ağaçların oluşturduğu ormanlık alanlar Eskişehir için öenmlidir. Ormanlık alanların dışında ise Eskişehir’de, su kenarlarında söğüt ağacı, ahlat ağacı ve kavak ağaçları yetişmektedir.

Eskişehir Florası

İç Anadolu stepleri, Kuzey Anadolu ve Batı Anadolu ormanları, Eskişehir’in bitki örtüsünü oluşturur. Sündiken Dağları’nın, Porsuk Vadisi’ne bakan güney yamaçlarında, 1000 metreden sonra meşe çalılıkları, daha sonra da bodur meşeler görülür. 1300 metreden sonra yer yer kara çamların göze çarptığı Sündiken Dağları’nın, Türkmenbaba, Eşekli Türkmen Tepesi ve Bozdağ’ın Sakarya Vadisi yönü incelenirse, (özellikle Tandırlar Dağküplü Köyleri arası çok sıktır) karaçamla kaplı olduğu gözlenir. Burada karaçamların arasında, kızılçamlar da görülür. Taştepe ve Mihalıççık civarına kadar sarıçamlar yer alır. Yapıldak civarındaki çam ormanları arasında, yüksek meşeler görülür. Eskişehir’in güneyindeki platolarda ve Çifteler Ovası’nda orman yoktur fakat karakteristik step bitkileri vardır. Sarısu Porsuk Vadisi’nin bitki örtüsünü, yumak, yavşan ve kekik oluşturur. Porsuk ve Keskin Dereleri’nin kenarlarındaki bitki örtüsü ise, söğütler, kavaklar, karaağaçlar ve koruluklardan oluşur.

Bir yanıt yazın

1.9k
292