Çiçekler nasıl bakılır?

Ağustos 9, 2021 Yazarı admin 0

Evde, işyerinde, saksıda veya bahçede yetiştirmekistediğiniz çiçeklerin nasıl bakımını yapacağını biliyor musunuz? Çiçeklerin bakımı genel olarak aynıdır. Ufak tefek püf noktalarla ayrılırlar. Çiçek bakımında en önemli kriter toprağın doğru kullanılmasıdır. Çiçektürüne uygun toprağı seçiniz ve ona göre su ve gübre veriniz. Çiçek bakma kınusunda size bazı bilgiler sunacağız.

Yağmur ve sulamalar sonucu çiçek parterlerindeki yabancı otlar çoğalır, ayrıca toprakta kaymak tabakası oluşur. Yabancı otların temizlenmesi, kaymak tabakasının kırılması ve fide diplerindeki toprağın kabartılması için çapalama yapılmalıdır. Böylece hem toprağın uzun süre nemli kalması sağlanmış, hem de yabancı otların su ve besin ortaklığının önüne geçilmiş olur.

çiçek bakımları nasıl yapılır
çiçek bakımı nasıl yapılır?

Çiçek bakımında sulamanın önemi?

Bahçe çiçeklerinin yetiştiriciliğinde düzenli bir şekilde nem sağlanması zorunludur, böylece bol miktarda çiçek alınır. Az miktarda ve sık sık su verme yerine uzun aralıklarla ve bol su verme en uygun sulama tarzıdır. Bol su verme derin ve güçlü bir kök sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Az miktarda ve sık sık su verme yüzeysel kök sistemi sonucunu doğurur, hastalık ve yabancı otların gelişmesini teşvik eder. Sulama yapılırken bol su verilmeli, ancak sulamalar arasında toprağın hafifçe kurumasına izin verilmelidir. Sık sık yaz yağmurları olan bölgelerde sulama çok önemli değildir.

Çiçekle Neden Kuruyor?

  • Azot Eksikliği: Azot eksikliğinde zararlanma belirtileri önce yaşlı yapraklarda ortaya çıkar, yaprakların olağan yeşil rengini yitirmesi ile başlayan eksiklik belirtileri giderek yaprakların soluk yeşil ve sarıya dönüşmesi ile sürer.
  • Fosfor Eksikliği: Önce yapraklar olağandan daha koyu yeşil renk alır, bitki gelişimi durur, sonra alt
  • yapraklarda mor renkler görülür.
  • Potasyum Eksikliği: Başlangıçta koyu yeşil olan yaşlı yapraklarda daha sonraları hafif sararma başlar. Yaşlı yaprakların uç ve kenarındaki dokular ölür.
  • Azot Fazlalığı: Aşırı azotlu gübre kullanımı halinde tuz zararı görülür. Kökler yanar, büyüme durur ve bitkiler yüksek ışık koşullarında solabilir.
  • Fosfor Fazlalığı: Fosfor sitetoksite çok nadirdir. Bununla birlikte yüksek seviyeleri bitkilerde Fe, Zn, Cu, Mn eksikliklerine yol açar.
  • Potasyum Fazlalığı: Potasyum yüksek seviyeleri tipik tuz yanıklığı belirtilerine neden olur. Ayrıca N, Ca, Mg eksikliklerine yol açar.

Çiçek Bakımı Gübreleme

Bitkiler yaşamlarını sürdürebilmek için bazı bitki besin maddelerini almak zorundadırlar. Bu maddelerden birinin bile yetişme ortamlarında yokluğunda bitkiler ölürken, eksikliğinde de olağan gelişmelerini gösterememektedir. Bitkilerin büyüme ve gelişmeleri için mutlaka gerekli olan elementlerden Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K) bitki organizmalarında fazla kullanılmaları nedeniyle ‘Temel Bitki Besin Maddeleridirler.

Çiçeklere Kimyasal Gübre Nasıl Verilmelidir?

Gübrelerin bitkiler arasına serpilip, toprağın hafifçe tırmıktan geçirilmesi şeklinde yapılır. Uygulamadan bir gün önce toprak nemlendirilir, gübrelemeden sonra sulama yapılır. Gübrelerin bitki üzerinde, yapraklarda kalmamasına özen gösterilmelidir. Gübreleme yapılırken güneşli olmayan havalar seçilmelidir. Suda erimiş halde gübre uygulaması daha çok balkon ve teraslarda ya da kasalar içerisinde yetiştirilen çiçeklerde söz konusudur. Güneşli yerlerde yetiştirilen bitkilerin azot gereksinimi, gölge yerlerde yetiştirilenlere oranla daha fazladır.

Çiçek Bakımında Budamanın Önemi

Uç Alma, Solmuş Çiçeklerin Uzaklaştırılması. Bazı bahçe çiçeklerinde alt kısımlardan başlayarak dallanan toplu görünümlü bitki elde etmek veya parterlerdeki bitkilerin çiçekli durumda kalma sürelerini uzatmak için fidelerde uçtan kırma yoluyla hafif budama yapılır. Bazı bahçe çiçeklerinde ise çiçekler solduktan sonra bitkilerin. Budanması ve hafifçe gübrelenmesi ile çiçeklenme dönemi uzatılabilir.