Kiraz ağacı nasıl budanır?

Ekim 29, 2021 Yazarı admin 0

Kiraz ağaçlarında bulunan dallar düzgün ve boğum mesafeleri uzundur. Dalcıkların dip bölümlerinde çiçek uç kısma doğru yaprak gözleri bulunur. Kiraz ağaçlarında buketler genellikle ikinci sene teşekkül eder. Sürgün ucu bir odun gözü ile biter. Vişne ağaçlarında ise ağaçta bulunan dalcıklar çoğunlukla kiraz ağaçlarına nazaran daha ince bir yapıya sahip olup, yay şeklinde olup sarkık bir yapıya sahiptir. Kiraz & Vişne ağacı budama. Üzerlerinde çiçek bulunur ve uçlarında da sürgün gözü vardır. Vişne ağaçları kiraz ağaçlarına nazaran daha fazla buket dalları meydana getirir ve oluşan buketler çoğunlukla ikince sene teşekkül eder. Daha yaşlı olan dallar üzerinde ise buket dalları oluşur. Vişne ağaçlarında çok fazla dalcık oluştuğu için ağacın taç kısmı çalımsı bir görünüm kazanır.

Vişne ve Kiraz Ağacı Budaması

Kiraz ve vişne ağaçlarında odun gözleri ve meyve gözleri bulunur. Bunları kısa şekilde şöyle açıklayabiliriz. Odun gözleri kiraz ve vişne ağaçlarının üzerinde bulunan meyve gözlerine göre daha ince ve ufaktır. Sürgünün ucunda ya da dalcığın uca yakın bölümünde meydana gelir. Meyve gözleri ise kiraz ve vişne ağaçlarının da bulunan odun gözlerine nazaran daha büyük ve daha dolgundur. Kiraz ve vişne ağaçlarının üzerindeki dalcıklarda yan gözler halinde bulunurlar. Buket dallarında ise ortada bir sürgün gözü bunun etrafında meyve gözleri sıralanır.

Kiraz ile Vişne Ağaçları Budama Zamanı

Vişne ve Kiraz ağaçlarınız da budama işlemi yapacağınız zaman uygulayacağınız budama yöntemleri çok büyük önem arz etmektedir. Meyve ağaçlarında yapılacak olan budamalarda ilk ele alınması gereken konu ağaçlara uygulanacak olan budamanın amacını belirlemektedir. Meyve ağaçlarınız da budama işlemi yapacağınız zaman mevsim ve iklim koşullarına ayrıca ağaçlarınızın durumuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Uzman yardımı almadan ağaç budama işlemi yapmamanız ağaçlarınızın sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Kiraz ağaçlarında terbiye budaması

Budama ve terbiye erkencilik, verim ve kalite açısından önemlidir. Kiraz çeşitleri genellikle dikine büyüyen bir taç oluştururlar. Bu nedenle kirazlar için daha çok merkezi lider sistemi tercih edilmektedir. Bu terbiye sisteminde ilk dikimden sonra kamçı halindeki fidanların topraktan 75–85 cm yükseklikten tepeleri kesilir. İlkbaharda gözler kabarmaya başladıktan sonra uçtaki 2 tomurcuk bırakılarak bunların altındaki 5-6 tomurcuk koparılır. Bu uygulama ile oluşacak sürgünlerin liderle rekabeti azaltılmış olur.

Gözler sürüp sürgünler 7-10cm uzunluğa geldikten sonra topraktan 45-50 cm yukarıda değişik yönlere bakan 4-5 dal seçilerek gövde ile 80-90 derece açı yapacak şekilde dal açıları genişletilir. Bu sayede dal üzerinde erken meyve
oluşumu teşvik edilmiş olur. Uçta bırakılan iki tomurcuktan zayıf gelişen sürgün bırakılarak, diğeri çıkartılır. Bu şekilde ilk kat oluşturulur. Sonraki yıllarda aynı işlem tekrarlanarak toplam 4–5 kat ve 17–21 yan dal oluşana kadar bu işlemlere devam edilir.