Ağaç Budamanın Tekniği Varmı?

Ekim 29, 2021

Türkiye’de ağaçları budamak için çeşitli teknikler vardır. Ağaç budama alanında hizmet veren kişi ve kurumlar budama tekniği kullanarak ağaçları budar. Her ağaç gelişi güzel budanamaz. Ağaç budama için budaması yapılacak ağacın mevsimi ve o ağaca uygulanacak budama tekniği kullanılır.

Ağaç budana tekniklerini nasıl öğrenebiliriz?

  • Ağaçları en kısa sürede meyveye yatırmak ve uzun süre ürün verme döneminde tutmak.
  • Ağaçların toprak altı ve toprak üstü bölgelerinde büyüme ve gelişme açısından olgun bir denge kurabilmek.
  • Bazı bitkilerde oluşan periyodisiteyi engellemek ya da düşürmek.
  • Bitkilerde karbonasimilasyonununu yükseltmek amacı ile gereken ışık ihtiyacını oluşturmak ve yaprak bölgesini dengeli bir şekilde yükseltmek.
  • Toprak işleme, budama işlemi, ürünlerin derimi , hastalık ve zararlarla ilgili mücadele işlemini kolaylaştırmak.
  • Ürün verim ve kalitesini düzenlemek.

Budama Teknikleri; Ağaç budama. Meyve ağaçlarının ve meyve asmalarının fiziksel özellikleri ve ayrıca anatomik yapıları birbirlerinden çok farklı olduğu için bu ağaçlarda gerçekleştirilecek olan budama işlemi de gerek şekil gerekse de yöntem açısından oldukça farklılık arz etmektedir. Meyve ağaçlarında gerçekleştirilecek olan budama işlemleri belli bir bilgi birikim ve uzmanlık gerektirdiğinden dolayı mutlaka ağaçları bu alandaki uzman bir kişi budamalıdır. Aksi halde meyve ağacı budama işleminiz de ağaçlarınız da geri dönüşümü mümkün olmayan hasarlar meydana gelebilir.

Ağaç Budamanın Tekniği Varmı?

Ağaçları Budamanın Teknikleri

Budamanın bir bilim dalı olduğu ve mutlak uyulması gereken kurallarının olduğu baştan kabul edilmelidir. Bu bölümde genel budama prensipleri ve gerekçelerinden bahsedilecektir. Buradaki prensiplerin genel anlamda pratik hale dönüşmesi ise yıldan yıla yapılan budamalar ile tecrübe kazanan kişilerin becerisine bağlıdır. Bilgi, deneyim ve uygulamaya aktarmayı birleştirmek başarının anahtarıdır. Bu anlamda; Şekillendirme devresinde budama işlemleri odun dallarına uygulanmalı, zorunlu olmadıkça meyve dallarına dokunulmamalıdır. Böylece meyve ağaçlarına iyi bir şekil verileceği gibi erken meyveye yatması sağlanır. Aksi işlemlerde ise düzensiz şekillenmelere ve ağaçlarını gençlik kısırlığı döneminin uzamasına neden olunur.