Limon ağaçlarında meyve kalitesini artırmak için bakım budaması yapılır. Limon budaması ağaçların sağlığı ve meyve kalitesi için çok önemlidir. Limonların budanması zamanında yapılmalıdır. Limon ağaçlarının verim kalitesini artırma ve ağacı genç ve diri turmak için budama yapılması gerekmektedir. Limon budama zamanları belirli aylarda yapılması gerekir. Limon ağaçlarının budanması ile saksıda limon budama arasında farklar vardır. Limon budama hakkında detaylı bilgiler sunacağız. Ancak bir limon bahçeniz var ise budama konusunda tecrübeli ve belgeli olan kişi ve kurumlardan profesyonel destek alınız.
Limon çeşitlerinin budaması hemen hemen aynıdır. Her limon türü için aynı budama tekniği uygulanabilir. Limon ağaçlarının budanması için meyvelerin alınmasının beklenmesi gereklidir. Limonları budama ayları; uç alma zamanı ekim ayının ortası ile kasım ayı başları olarak tarif edilebilir. Bu dönemde limonlarda uç alma budaması yapıldığında hem Uçkurutan Hastalığı bulaşmasına karşı bahçe sağlama alınmış, hem de sürgün faaliyeti başlamadan hemen kışa girilmiş olur.
Limon Ağacı Budaması
Limon ağacı profesyonel bir şekilde budanmalıdır. Verim çağına gelmiş ağaçlarda kesinlikle şekil verme amacıyla budama yapılmaz.
Limonların özel durumlarından ötürü limon haricinde kalan turunçgillerde verimlilik budaması yapılırken sadece kuruyan, hastalıklı, obur nitelikli ve birbirine rakip olan dallar kesilip atılır. Limonlarda ise; tepe tomurcuğu baskınlığı diğer türlerden çok daha üstündür. Limon sürgünleri yan dal vermeme ve dik büyüme eğilimindedirler. Çiçek tomurcuğu oluşumu için yan dal gerektiğinden tepe tomurcuğu baskınlığı kaldırılmalıdır. İyi bir limon yetiştiriciliği için dallar mutlaka her yıl budanmalıdır. Bu amaçla limonlarda her yıl sürgünlerde uç alma budaması yapılması zorunludur. Limon sürgünlerinde tepe tomurcuğu baskınlığını gidermek için yapılacak uç alma budamasında kesim şiddetine çok dikkat edilmelidir. Çok kısa kesim yapılırsa amaca ulaşamayız. Yani çok sert budanırsa kuvvetli sürgün gelişimi meydana gelerek yoğun obur dal oluşumuna yol açılmış olur. Limon ağacı budama teknikleri >>
Limonlarda uç alma budaması
Uç alma sonrası sürgünlerin haddinden fazla uzun bırakılması halindeyse sürgünün yukarı kısımlarında meyve tutumu gözlenirken orta ve dip kısımlarında meyve tutumu gerçekleşmez, boşluklar oluşur. Öyle bir kesim yapılmalıdır ki; en fazla yan dal oluşsun ve sürgün üzerinde boşluk kalmasın. Bunun için sürgünün uç kısmından yaklaşık sürgün boyunun üçte biri kalacak kadar bir kesim yapılmalıdır. Turunçgillerde genel bir kural olarak şu söylenebilir: bir ağacın tacının içi meyve tutmuyorsa, o ağaç verimli değildir. Verimlilik budaması ile taç içinde görevini tamamlamış, kuru, hastalıklı, verimsiz ve ağacı sömüren obur dalların uzaklaştırılması sağlanır.
Limon ağacı budama vakvimi
Limon ağacı hangi ayda budanır? Limonlarda ise uç alma budamasının zamanı çok dikkatli seçilmelidir. Limon üretimini tehdit eden Uçkurutan Hastalığı ağaçta oluşan yaralardan bulaşır. Bu sebeple Uçkurutan Hastalığının bulaşma riskinin en düşük olduğu zamanda uç alma budaması yapılmalıdır. Uçkurutan Hastalığının etmeni, hava sıcaklığının 30 derece ve üzerinde seyrettiği dönemde etkili değildir. Dolayısıyla hava sıcaklığının 30 derece üzerinde bulunduğu dönemlerde bulaşma riski en düşük seviyededir. Limon yetiştiriciliği yapılan bölgeler dikkate alındığında hava sıcaklığının 30 derece üzerinde seyrettiği oldukça uzun bir dönem söz konusudur.
Limon Ağacı Çeşitleri
Enterdonat Limon Ağacı ; Erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye’ nin Doğu Akdeniz Bölgesi’ nde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye’ dir. Meyvesi büyük, uzun ve silindirik biçimindedir. Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktediR.
İtalyan Memeli Limon Ağacı (Kara Limon); İtalyan kökenli olduğu sanılan, Türkiye’ ye giriş tarihi bilinmeyen en eski yerli limon çeşitlerimizdendir. Akdeniz bölgesinde “İtalyan memeli”, Batı Akdeniz bölgesinde “Demre Dikensiz” ve “Kara Limon” olarak bilinmektedir.
Kıbrıs Limon Ağacı ; Daha çok Alanya, Anamur yöresinde yetişmektedir. 1920 – 25 yıllarında Kıbrıs’ tan getirildiği bilinmektedir. Meyve kabuğu sarı renkli, parlak, düzgün, dalgalı ve kalınlığı 5,24 mm’ dir. Meyveleri oval ve silindirik şeklindedir. Sap kısmında belirgin sayılabilecek bir boyun olmasına karşın limonlara özgü ”meme” yok denecek kadar küçüktür.
Kütdiken Limon Ağacı ; Anadolu’da yetişen en eski limon çeşitlerinden biridir. Depolaması en fazla yapılan bir türdür. Meyve kalitesi çok üstündür. Meyve kabuğu düzgün, parlak, meyve etine sıkı bağlı, yeşil sarı veya limon sarısı renktedir. Meme kısmı fazla gelişmemiştir. Meyve elips şeklindedir. Çekirdeklidir. Bol sulu ve yüksek asitlidir.
Lamas Limon Ağacı; Türkiye’de Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Mersin’de Erdemli ve Silifke bölgelerinde yetişmektedir. Orta büyüklükte, silindirik, boyun halkalı ve belirgin memelidir. Kabuğu sarı renkli üstün tat ve kokuya sahip sulu bir limon’dur.
Lisbon Limon Ağacı ; Mayer limonun iki katı büyüklüğünde, kalın kabuğu ile dikkat çeken limon çeşididir. Lime (Misket veya Yeşil) Limon ; Türkiye’ de yeşil limon veya Misket limon olarak bilinir. Muhteşem bir tadı vardır, mojito gibi kokteyl ve içeceklerin yapımında tüketilir. Yemek ve tatlılarda tatlandırıcı olarak da kullanılır.
Mayer Limon Ağacı ; Mayer’in diğer limon çeşitlerinden farklı bir özelliği maxsimum 2,5-3m boyunda olmaları, keza meyveden başını kaldırıp da boya gitmeye zamanı yok gibidir. Taze güz sürgünleri de olmadığından dona karşı diğer çeşit limonlara nazaran daha dayanıklı olmaktadır. Yediveren çeşiti, yılın her mevsiminde meyve vermekte olup bol güneşli ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olmadığı iklimi sevmektedir.
Molla Mehmet Limon Ağacı; Bilinen en çok yetişitirdiği yer Mersin’dir. Meyveleri sarı renklidir. Kabuk girintili çıkıntılı, orta kalınlıktadır ve kalınlığı 5,54 mm’ dir. Meyvenin sap tarafında belirgin bir boyun bulunmaktadır. Meme, küt ve kaba yapılıdır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı % 8-10, titre edilebilir asit içeriği % 6-10′ civarındadır.
Limon ağacı sonbahar ayında budanır mı?