Ağaç budama nasıl ve ne zaman yapılır?

Aralık 6, 2021

Bütün ağaçları aynı ay içierinde budama imkansızdır. Farklı ağaç çeşitlerinde farklı zamanlarda budama ağaçlar için önem arz eder. Bir ağacı budama yapmak için ne zamanı beklemek gerekiyor? bütün ağaçların ağaç budama zamanı aynı olamaz. O halde her ağacın türüne ve cinsine göre farklı zamanlarda budaması yapılacağınız bilmemiz gerekiyor? Peki ağaç türlerinde ağaç budama zamanı nasıl belirlenir? bir ağacın budama zamanı nasıl bilinir? işte cevaplar;

Ağaçların türüne göre ağaç budama zamanı

Çam (pinus sp.), ladin (picea sp.), göknar (abies sp.) gibi bitkiler mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanır.

Ardıç (juniperus sp.), porsuk (taxus sp.), servi (cupressus sp.) gibi herdem yeşil iğne yapraklılarda fidanlar büyüme mevsimi (yaz boyunca) iki kere kırpılarak daha sık dallanma ve ibrelenme sağlanabilir. Şekil verme amaçlı budamaların kış sonunda yapılması, büyüme döneminde yeni sürgünlerle hızlı bir şekilde istenen formu yakalaması bakımından önemlidir. Bu tür bitkilerde kontrol amaçlı budamalar mayıs ve temmuz ortası olmak üzere 2 kez yapılmalıdır.

Çalı türlerinde budama zamanı Genel olarak şekillendirme budamaları, erken ilkbaharda vejetasyon başlamadan önce, bakım budamaları, genellikle çiçeklenmeden sonra, yenileme budamaları ise vejetasyon dönemi dışında sonbahar veya
ilkbaharda
yapılır.

Ağaç Budama Zamanı

Çiçekli Bitkilerde Budama Zamanı Çiçekli bitkiler genelde çalı türleri olup ağaççık ve yer yer ağaç türleri şeklinde görülebilmektedir. Genel olarak geçen yılın sürgünleri üzerinde çiçek tomurcuğu taşıyan türlerin çiçeklenme sonrasında aynı yılın sürgünleri üzerinde çiçek tomurcuğu geliştiren türlerin kış sonunda budanmaları önerilir. Zira çiçekli türlerde çiçek verimi ve kalitesinin artırılmasında budama zamanının önemi büyüktür.

İlkbaharda çiçeklenen bitkileri budama zamanı Bu türler genelde odunsu karakterli olup budama işlemlerinin bir önceki yılda, yani vejetasyon dönemi sonu-kış döneminde bitirilmiş olması gerekir. Zira çiçek verimi bakımından önceki yılda yapılacak budamalarda vejetasyon (sürgün) tomurcuklarının uzaklaştırılması, çiçek tomurcuklarının korunması bakımından önemlidir. İlkbaharda çiçeklenen türlerde yapılacak budamalar, çiçeklenme sonrasında olmalıdır. Burada amaç, çiçeklenme sonrası gereksiz meyve ve tohum oluşumunun engellenmesi, ertesi yıl oluşacak çiçek verimine bitkinin hazırlanmasının sağlanmasıdır.

Yazın çiçeklenen bitki türlerinde budama zamanı bu türlerde çiçeklenme o yıl bitki üzerinde bulunan çiçek tomurcuklarında oluşacağından ki bu tomurcuklar önceki yıllarda oluşmuş ve muhafaza edilmiş sürgünler üzerinde olup budamalar bunların dışında gerçekleşmelidir. Dolayısıyla budamalar vejetasyon dönemi başlamadan önce kış sonu ile erken ilkbahar bitirilmelidir. Budamalarda vejetatif (sürgün) büyümeyi sağlayan tomurcuklu dalların kesilmesi, böylece çiçek verimine yönelik tomurcuk sayısının artması ve gelişiminin teşvik edilmesi sağlanmış olacaktır.

Yaprağını döken bitki türlerinin budama zamanı genelde kuruyan, kırılan, yaralanan veya anormal gelişim gösteren dalların uzaklaştırılması şeklindedir. Bütün bitkilerde olduğu gibi yaprağını döken ağaççık ve çalı türlerinin dikimi izleyen ilk yıllarında 15 ile 20 yapılacak budamalar sadece istenmeyen ve kurumuş olan dalların budanması şeklindedir. Budamada esas olan bitkinin istenen formuna kavuşmasıdır. Dolayısıyla budamalar, büyümenin yönlendirilmesi ve form verilmesi amaçlı olup şekillendirme budamaları olarak adlandırılır.