Adaçayı Türkiye’de çok tüketilen bir bitkidir. Adaçayı sağlıklı bir bitkidir. Sağlığa faydalı bir tür olarakbilinen bı bitkinin birçok yararlarıda mecuttur. Adaçayı nasıl toprakta yetişir? Adaçayı Türkiye’de yetişir mi? Adaçayı dikimi nasıl yapılır? Evde Adaçayı nasıl yetiştirilir? Adaçayının kadınlara faydaları nelerdir? Ada çayını kimler içemez? Adaçayı kaç günde bir içilmeli? Sabah aç karnına adaçayı içilir mi? Adaçayı ne zaman Icilir? Ada çayını kimler içemez? Adaçayı sperm öldürür mü? Adaçayı kanamayı artırır mı?
Adaçayı Bitkisi Nedir?
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının bir cinsi olan Salviaların, ülkemizde yaklaşık 90 türünün bulunduğu bilinmektedir. S.officinalis L., S.cretica L., S.triloba L. (Syn: S. fruticosa Miller), S.sclarea L. (S.officinalis doğal olarak bulunmamakta kültürü yapılmaktadır.) yaygın olarak yetişen türlerdir. Yaprakları kullanılmaktadır. Ada çaylarının türlerine göre etken maddeleri ve bulunma oranları değişmektedir. Salvia officinalis L.‘nin destilasyonu sonucunda acı bir madde olan pikrosalvin, saponin, kateşik tanen ve %1-2,5 oranında uçucu yağ elde edilir. Sarımsı yeşil renkli uçucu yağın ise, %30-50’si thujon, %15’i sineol ve %10 kadarı da borneol’dur. Salvia triloba L.’nin yapraklarında ise; triterpenler, salvigenin ve halk arasında “elma yağı” adı verilen %3 oranında uçucu yağ elde edilir. Bu yağda da %61,8 oranında sineol bulunur.
Adaçayı nerelerde kullanılır?
Türkiye’de adaçayı; 193.726 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 1.247.761 kg/yıl’dır. Sanayideki kullanım alanı; ilaç sanayiinde gargaralar ve şurupların bileşimine girerek boğaz ağrıları ve iltihaplarına karşı kullanıldığı gibi, dezenfektan, antiseptik olarak, bunun yanında mide ve barsak spazmlarını çözücü ilaçların yapımında değerlendirilir. Kozmetik sanayiinde de geniş kullanım alanı bulunmakta, özellikle dinlendirici banyo köpüklerinin imalinde kullanılmaktadır. Drog olarak özellikleri, yatıştırıcı, midevi, idrar söktürücü, terletici, dinlendirici, ağız ve boğazlarda antiseptik, dezenfektan özellikleri vardır. Ada çayının başta İtalya, Fransa, Suudi Arabistan olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılmaktadır.