Çim çeşitleri ve özellikleri

Ekim 30, 2021 Yazarı admin 0

En dayanıklı çim hangisi? Çim türleri nelerdir? Bermuda çimi hangi cins? Bermuda çim mi dört mevsim çim mi? Basmaya dayanıklı çim türleri Bahçe çim çeşitleri Rulo çim çeşitleri Serin iklim çim bitkileri Hangi çim tohumunu almalıyım Basmaya Dayanıklı Çim Sıcak iklim çim bitkileri Bermuda çim çeşitleri. Bahçe çim çeşitleri Çim çeşitleri ve özellikleri Serme çim çeşitleri En dayanıklı çim hangisi Serin iklim çim türleri Basmaya Dayanıklı Çim Bermuda çim çeşitleri.

Kaç Çeşit Çim Vardır?

Hangi çim hangi bahçeye uygundur. Çim ekimi yapılırken dikkat edilecek hususlar nelerdir? Çimler ekilirken hangi kriterlere dikkat edilir. Çim çeşitleri şu şekildedir.

çim çeşitleri nedir?
  • Ayrık Çimi

Çim türlerinden olan ayrık çim türü çok yıllık bir çim türüdür bu bitki türü sorunlu, erozyon durumunun çok olduğu ve eğimli olan arazilerde toprağı tutması için ve ıslah etmek amacıyla kullanımı tercih edilir. Bu çim türünde kültüre alınan tür miktarı azdır. En önemli cinsi tarla ayrığıdır. Bizim ülkemizde geniş alanlara yayılmış bir tarla yabani otudur. Kaliteli bir yapıya sahip değildir çim alanları oluşturmakta tavsiye edilmez. Daha çok engebeli arazilerde erozyonu engellemek için kullanımı tavsiye edilir. Tarla ayrığı rizomlu bir bitki türüdür. Uzun bir kök yapısına sahiptir. Boyu 30-130 cm ye kadar uzaya bilir. Üzerinde bulunan yaprakları mavimsi ve yeşil renktedir. Bu çim türünün çiçeklenme dönemi haziran ve eylül ayları arasındadır. Sert hava koşullarına kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklılığı yükseltir. Yaz mevsimlerinde gelişmesi durur. İlkbahar mevsimi ve sonbahar mevsimlerinde gelişmesi hızlanır. Nem oranı yüksek olan bölgelerde daha iyi gelişim gösterir. Tuzlu olan topraklarda gelişmesi oldukça zordur. Bu çim türü kısa şekilde biçildiği zaman zarar görür kısa bir şekilde biçim işlemi uygulanmamalıdır. Ayrıca bu çim türü fazla gübre talep etmez bakımı bundan dolayı kolaydır.

  • Brom Çimi

Bu bitki türü çok yıllık olup uzun bir ömre sahip olan ve yaprak miktarı oldukça yüksek olan bir çim türüdür. Rengi koyu yeşildir. Kurak olan ilkim koşullarında da rengini kaybetmez yeşil olmaya devam eder. Etli rizomları ile vegetatif olarak yayılma gösterir. Sert bir toprak altı tabaka meydana getirir. Bu bitki türünün kök kısımları güçlü bir yapıya sahiptir. Kökleri saçak kök yapısında olup toprağın 1,5-2 m altına kadar nüfus edebilir. Bu bitki türünün çiçeklenme dönemi haziran ve temmuz aylarıdır. Kurak iklim koşullarına soğuk havaya karşı dayanıklı bir bitki türüdür. Üzerine basılmaya karşı dayanıklı değildir. Eğimli olan arazi koşullarında rahatlıkla kullanımı tercih edilebilir.

  • Tavusotu Çimi

Tavusotu çim türünün yüz adetten fazla türü bulunmaktadır. Tavusotu çim türünün yapısı ince yapraklıdır ve ayrıca narin bir gövde yapısına sahiptir. Mineral açısından zengin bir yapıya sahip olan topraklarda gelişme ve büyümesi oldukça iyidir. Çim biçme işlemi esnasında kısa biçilme işlemine uygundur ve sık şekilde biçimi yapılabilir. Soğuk hava muhalefetlerine karşı dayanıklılık özelliği de bulunmaktadır. Tovusotu bitkisinin ekileceği toprağın ph değerleri 5,5 ve 6,5 oranlarında olması gerekmektedir. Hazır rulo çim oluşturmada spor alanlarında ve özelliklede golf sahalarında tercih edilmektedir. Tovusotu bitkisinin tohumları ufak bir yapıya sahiptir.

  • Tarak Otu Çimi

Sorguçlu tarak otu çimi yapısal özellik olarak ince yapıya sahip bir bitki çeşididir. Yapısı yumak şeklindedir. Yaprak kısımları dar bir yapıya sahiptir boyu kısa ve rengi koyu yeşildir. Kış mevsimleri soğuk geçmediği durumlarda rengini muhafaza edebilirler. Bodur yapıya sahip bir bitki türüdür boyları50-60 cm uzunluğa kadar varabilir. Sorguçlu tarak otu bitkisi haziran ve ağustos aylarında çiçeklerini açar. Basılmaya ve kısa bir şekilde ayrıca sık biçilmeye de uygun bir yapıya sahiptir. Kurak iklim şartlarına karşı mukavemeti yüksektir yalnız soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı bir bitki türü değildir. Ilık iklim koşullarında yetiştirilmeye ve büyümeye daha uygun olan bir bitki türüdür. Yaşam süresi kısa olan bir bitkidir en fazla 4-5 yıl varlığını koruyabilir.

  • Domuz Ayrığı çimi

Domuz ayrığı bitkisi kaba bir doku yapısına sahiptir. Şekli yumak biçimindedir. Çok yıllık bir bitki türüdür. Ekildiği ve kullanıldığı toprak yüzeyini seyrek bir şekilde kaplar yaprak kısımları soluk yeşil renge sahiptir. Sık bir biçim işlemine ve basılmaya dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Güneşi al alan yerlerde ve gölge olan bölgelerde yetişmeye uygun bir bitki türüdür. Bahçelerinizde güneş almayan bölgeler için kullanıma uygun bir bitki türüdür. Ürem durumu tohumla ve stolonlarla olur.

  • Yumak çimi

Yumak çim türü çok yıllık bir bitki türüdür. Ilıman iklimlerde yaşabilir. Yaprak kısımları ince bir yapıya sahiptir ve sert bir yapıdadır. Yaprak renkleri yeşil ya da mavimsi bir yapıdadır. Gençlik evrelerinde gelişme durumları oldukça yavaştır. Kurak ve verimi düşük olan toprak ve iklim şartlarında dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yarı gölge olan alanlarda yetişmeye uygundur. Basılma ve üzerinde gezilme durumlarına karşı mukavemeti yüksektir. Üretim şekli torumladır.