Türkiye’de gül budaması ne zaman olur?

Mayıs 12, 2023 Yazarı admin 0

Güllerin budanması sağlıklı ve canlı güllerin açmasını sağlamaktadır. Gülleri nasıl budayacaksanız biliyor musunuz? Gülleri budamanın amacı ve güllerin budanacağı aylar hakkında bilgiler. Gül budama çok önemlidir. Bahçe balkon ve tarlalarda gülleri budamak güllerin gelişmesi için çok önemlidir. Kaliteli bir gül çıkması için gülün bakımı yapılır. Gül Budama vakitleri nasıl belirlenir. Yazın Gül budama Gül budaması ne zaman Yapılır Gül budama Nasıl yapılır Saksıda gül budama Sarmaşık gül Nasıl Budanır Yediveren gül budama Sarmaşık gül ne zaman budanır Gül Nasıl Budanır resimli anlatım.

Gülleri Budama teknikleri

Gül nasıl budanır? Gül bitkisi 15 ile 25 cm uzunlukta 3 ile 5 sürgün olacak şekilde budanır. Bitki üzerinde bulunan fazla dallar kesilerek uzaklaştırılır. Bitki de gerçekleştirilen sert budama işlemi neticesinde az miktarda gösterişe sahip olan çiçekler oluşur. Zayıf bitkileri güçlü bir gelişmeye yönlendirebilmek için sert budama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Güller bahçelerimizin, peyzaj alanlarına güzel görünüm ve hoş koku sağlamak amacı ile uygulaması yapılan bitki türüdür. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça fazla tercih edilmektedir. Güller de budama işlemi. En fazla türü ve çeşidi olan bitkilerden biridir. Güllerin güzel verim vermesi iyi koku yayabilmesi için belli düzenlerde budama işlemine mutlaka tabi tutulmaları gerekmektedir.

Gül budama teknikleri nelerdir?

Gül budaması ne zaman ve nasıl yapılır? Gül Budama

Gül budaması ne zaman ve nasıl yapılır? Güllerde uygulanan budama işlemi hem bitkinin sağlığına hem de gelişen güllerin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Güllerde uygulanacak olan budama işleminin dört ana sebebi vardır. Bahçemizdemi gülleri neden budarız?

  1. Gençleştirme
  2. Verimi yükseltme
  3. Kaliteyi yükseltme
  4. Şekil verme

Gülleri nasıl budamalıyız?

Gül budama

Gülleri Hafif Budama: Bir senelik sürgünler yalnızca boylarının üçte birine tekabül edecek miktarda kesme işlemine tabii tutulur. Bu budama işlemi kısam saplı olan güllerde uygulanmalıdır. Çoğunlukla gül bitkisinin dikiminden sonraki ilk senede uygulanması önerilir.

Güllerde Sert Budama: Gül bitkisi 20 cm uzunlukta 4 ile 6 sürgün olacak şekilde budanır. Bitki üzerinde bulunan fazla dallar kesilerek uzaklaştırılır. Bitki de gerçekleştirilen sert budama işlemi neticesinde az miktarda gösterişe sahip olan çiçekler oluşur. Zayıf bitkileri güçlü bir gelişmeye yönlendirebilmek için sert budama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Güllerde Orta Budama: Gül üzerinde 5 ile 10 adet sürgün bırakılıp gül bitkisinin yerden uzunluğu 50 ile 60 cm dir. Orta şiddetli uygulanan budama işlemi birçok bahçe gülü için uygun olan budama şeklidir. Sert budama işlemine göre daha fazla miktarda fakat daha küçük çiçekler oluşur.