Saksıda sardunya çiçeği nasıl bakılır?

Eylül 5, 2022 Yazarı admin 0

Sardunyalar, dairelerimizde, çiçek tarhlarımızda, teraslarımızda ve bahçelerimizde yaygın olarak tutulan popüler ev bitkileridir. Pelargonium, sardunya ailesine aittir ve Güney Afrika’da vahşi doğada yetişir. On beşinci yüzyılın sonunda Avrupa’ya getirilmiştir. Pelargonium, iki sardunya çeşidinin doğrudan akrabasıdır: bunlar ise ortak sardunya ve çayır sardunyası. Evde yaygın olarak yetiştirilen tüm çiçekler, botanikçiler tarafından “iç mekan sardunyaları” olarak adlandırılır. Sardunya adının kendisi aslında Yunan köklerine sahiptir ve “vinç” veya “leylek” olarak tercüme edilir. Adını meyvesinin kuş gagasını benzerliğinden alır. İlginç bir şekilde, Almanlar ona leylek gagası diyor ve Amerikalılar ve İngilizler ona vinç gagası lakabını takmışlardır.

Sardunya çiçeği hakkında bilgiler

Pelargoniumlar evde tutmak için kullanışlı çiçeklerdir ve 60 santimetreye kadar uzayan yıllık ve çok yıllık otsu bitkileri içerir. Mahsulün yaprak laminası, dokunuşa oldukça yumuşak olan bölünmüş bir yapıya sahip püsküllü bir yüzeye sahiptir. Çiçek salkımları, beşli gruplar halinde toplanan birkaç tomurcukla temsil edilir. Yaprakları kadifemsi veya sade olabilir ve renkleri kırmızı, leylak, beyaz ve mavidir. Pelargonium, güzel tomurcukları ve uzun çiçeklenme döneminin yanı sıra kalıcılıkları nedeniyle bahçıvanlar arasında popüler bir bitkidir. Sardunyalar veya sardunyalar yüzün üzerinde farklı türe sahiptir. İç mekan sardunyaları arasında en popüler olanları kırmızı, beyaz, kokulu, ampelina ve kraliyet sardunyalarıdır. Sıradan sardunyanın kokusunu sevmeyen biri, farklı çeşitleri nane, hindistan cevizi, limon, elma ve gül aromaları üreten kokulu sardunyayı sevebilir.

SARDUNYA ÇİÇEĞİNİN LATİNCE İSMİ Pelargonium zonale. Sardunya Çiçeği Özellikleri; Sardunya çiçeklerinin anavatanı Güney Afrika’dır. Doğada 400’e yakın sardunya çeşidi vardır. Çiçeğin çok yıllık olduğunu söylemek mümkündür. Otsu veya yarı odunsu halde yetişen bir çalı türüdür. Renkli sardunyalar katmanlı veya tek katmanlı olabilir. Sardunyalar balkon çiçekleridir.

Sardunyaların çiçeklenmesini nasıl sağlarsınız?

Sardunyalar genellikle iddiasız bir bitki olarak kabul edilebilir, ancak dikkate alınması gereken bir takım gereksinimleri vardır. Büyük çiçekli sardunya özellikle kararsızdır.

Sardunya çiçeği nasıl sulanır? Sardunyalar düzenli sulama ile iyi büyür. Ana şey, toprağın su altında kalmaması için fazla su vermemektir. Ayrıca yeşilliklere nem bulaşmasını önleyin. Bitkiyi arıtılmış veya sadece durgun su ile sulamak en iyisidir, ancak yağmur suyu da işi yapabilir. Dinlenme döneminde, su sadece yarı yarıya azaltılmalıdır. Pelargonium kuru havayı sevdiği için çalıyı nemlendirmeye gerek yoktur.

Sardunyalar güneşi mi gölgeyi mi sever? Sardunyalar son derece hafif seven çiçeklerdir. Doğrudan güneş ışığına güvenle bırakılabilen ve bundan daha da fazla fayda sağlayacak birkaç çiçekli ev bitkisinden biridir. Düşük aydınlatma, çalıyı seyrek ve zayıf çiçeklenme yapar. Bahçıvanlar, çalının daha eşit bir şekilde gelişmesi için pelargonium tencerenin kendi ekseni etrafında periyodik olarak döndürülmesini tavsiye eder. Sonbahar sonlarında ve kış aylarında, gündüz saatleri kısaldığında, sardunyalar ayrıca lambalarla aydınlatılmalıdır, aksi takdirde yapraklar donuklaşmaya başlar. Pelargoniumlar oda koşullarımıza çok iyi uyum sağlar. Yaz aylarında sıcaklık 20-25 °C, kış aylarında ise 10-15 °C arasında olabilir. Çalıyı taslaklardan uzak tutun.

sardunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Sardunya çiçeği nemi sever mi? Kuru hava da bitki için kötüdür ancak sardunyalar ilaçlamayı sevmezler. Uygun kışlama bakımı sağlamak için bitkinin yanında bir kap su veya özel bir nemlendirici yeterlidir. Çok kuru hava ve yüksek sıcaklıklar, sardunyanın yeni sezon için gücünü geri kazanmasına izin vermez ve sık sık, yemyeşil, parlak bir çalı yerine ilkbaharda bol çiçek açamayan soluk yeşil uzun dallar görürsünüz.

Sardunya bitkisi zararlıları nelerdir?

Sardunyalar, kara bacak ve pas gibi hastalıklara karşı hassastır. Bunlar uygunsuz bakımın sonucu olan mantar hastalıklarıdır. Aşırı sulanma, durgun su ve sera etkisinin yaratılması, hastalıkların gelişimine katkıda bulunur. Hasarlı bölgelerin uzaklaştırılması ve bitkilere iyileşme için optimum koşulların sağlanması hastalığın yayılmasını durdurabilir ve ortadan kaldırabilir.