Phalaenopsis çiçekleri (Orideler), Avustralya, Güneydoğu Asya ve Filipinler’in yağmur ormanlarına özgü Orkide ailesinin Vandaceae denilen otsu bitkileri türüdür. Phalaenopsis orkideleri ağaçlarda büyüdükleri için çoğunlukla epifitlerdir, ancak bazen kayalarda da büyürler. İlk phalaenopsis, Moluccas’taki bir adada bir Alman doğa bilimci olan Georg Rumph tarafından keşfedildi, ancak çiçek adını, egzotik orkide dürbünle bakan ve onu alan Leiden Botanik Bahçesi müdürü Karl Blum’dan aldı. kelebek, bu yüzden phalaenopsis – “güve benzeri” olarak adlandırdı. Bugüne kadar çiçekçiler bu çiçeklere “kelebek orkideleri” diyorlar. Phalaenopsis cinsinin yaklaşık yetmiş türü vardır.
Orkide çiçeklerinin renkleri: Çiçek sapları uzun, kavisli ve kelebek çiçekleri salkım şeklinde düzenlenmiştir. Renk çeşitliliği dikkat çekicidir: mor, leylak, beyaz, sarı, yeşil ve kırmızı, kahverengi… Çoğu zaman çiçek, zıt renklerde olan taç yapraklarının tek renkli, veya çizgili çeşitleri öne çıkar.
Orkide çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Orkide bakımının ana konusu, sulama, beslenme, sıcaklık kontrolü ve zararlılara ve hastalıklara karşı koruma ile ilgilidir. Phalaenopsis bitkisinin saksısını batıya, doğuya veya kuzeydoğuya bakan bir pencere pervazına yerleştirmek en iyisidir. Bitkiyi güney tarafına yerleştiremezseniz, gölgede bir perdenin arkasındaki bir pencerenin yanındaki masanın üzerine yerleştirin. Orkide doğrudan güneş ışığı görürse bitkide yapraklarda ve çiçeklerin üzerinde lekeler gibi görünen yanıklara neden olur. Her 2-3 haftada bir, bitkiyi bir yana eğilmeyecek şekilde 180º döndürün. Ancak tomurcuk oluşumu sırasında bitkiyi rahatsız etmemek en iyisidir.
Daha bol ve bereketli bir çiçeklenme elde etmek için ilk dört sulamadan sonra, ancak 2 haftada bir defadan fazla olmamak kaydıyla gübrelenmesi tavsiye edilir. Sulamadan sonra, orkideli saksıyı, sıvı (yarım doz) veya kuru gübre (litre başına 1-1,5 g’dan fazla olmayan) içeren bir yumuşak su kabına koyun. Phalaenopsis, bitkinin hasta olduğu veya yeni nakledildiği durumlar dışında tüm yıl boyunca beslenebilir.
Orkide çiçeğimi ne sıklıkla sulamalıyım?
Çiçekli bir orkideyi sulamalı mısınız? Orkidemin suya ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım? Saksıda bir orkide nasıl sulanır? Sulama için oda sıcaklığında yumuşak su kullanın. Suyu yumuşatmak için ya kaynatın ya da gece boyunca sitrik asit içinde bekletin. İkinci durumda, su da asitlendirilir, bu da önemlidir. Bir gün boyunca çöken yumuşatılmış su, dipte tuz izleri bırakabileceğinden sonuna kadar kullanılmamalıdır. Demir içeriği yüksek su orkideler için tehlikelidir.
Bitkileri, drenaj deliklerinden su çıkmaya başlayana kadar alt tabakanın tüm yüzeyi üzerinde ince bir akışta hareket ettirerek bir sulama kabı ile sulayın. Tepside biriken su boşaltılmalı ve sulama ve boşaltma işlemi tekrarlanmalıdır. Suyun yaprak koltuklarına veya büyüme noktasına girmediğinden emin olun. Bu olursa, bir bezle silinmeli veya üflenmelidir.
Orkide güneş ışığı sever mi?
Orkide ne kadar aydınlatmaya ihtiyaç duyar? Orkide hangi renk ışığa ihtiyaç duyar? Orkide doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar mı? Phalaenopsis bitkileri, rahatça büyümek için doğrudan güneş ışığı almayan, iyi aydınlatılmış, sıcak bir yere ihtiyaç duyar. Bu bitkiler aynı zamanda iyi bir yapay ışıkta da büyürler. Dikkat: Işık eksikliği varsa tomurcuklar düşebilir.
Orkide ne tür bir toprağa ihtiyaç duyar?
Orkide için özel toprağa ihtiyacım var mı? Orkide için herhangi bir toprak kullanabilir misin? Karaçam kabuğu daha da iyidir – daha dayanıklıdır. Ancak çok çabuk kurur, bu nedenle 1: 1 oranında sfagnum yosunu eklenmesi tavsiye edilir – suyu uzun süre tutar ve ayrıca bakterisit özelliklere sahiptir ve kökleri çürümeye karşı korur.
Orkidelerin neme ihtiyacı var mı?
Bir orkide hangi koşullara ihtiyaç duyar? Orkide nemli mi yoksa kuru toprak mı sever? Orkide nemli havayı sever. Nemi artırmak için, bitkilerin yanına nemli çakıl tepsileri yerleştirilebilir. Sıcak bir günde 2-3 kez püskürtmek, en önemlisi en iyi spreyle yardımcı olacaktır, böylece su bir sis olarak yapraklara çöker. Suyun çiçeklerle temas etmemesine dikkat edin. Tedavi en iyi sabah yapılır, böylece phalaenopsis’in akşama kadar kuruması için zamana sahip olur. Yapraklardaki toz ve istenmeyen mikroorganizmaları temizlemek için orkideler periyodik olarak (ayda 2-3 kez) duşta yıkanabilir.
Orkide ne kadar ısıya ihtiyaç duyar?
Orkide için ne kadar soğuk çok soğuk? Orkidemi evimde nereye koymalıyım? Orkide sıcakta iyi mi? Bu bitki için optimum sıcaklık gündüz ve gece arasında 4°C civarındadır. Bunu başarmak için yazın geceleri bir vantilatör açarak sıcaklığı düşürün ve kışın radyatörlerden gelen ısıyı sınırlandırın. Ayrıca gece sıcaklığı 16°C’nin altına düşerse Phalaenopsis’in hastalanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Maksimum gündüz sıcaklığı 32°C’yi geçmemelidir. En rahat yetiştirme sıcaklığı 20-25°C’dir.
Bir çiçekten bir orkide çoğaltabilir misin?
Bir orkideyi baştan nasıl başlatırsınız? Bir saptan yeni bir orkide yetiştirebilir misin? Bu orkide türü, esas olarak, bir gövde veya çiçek sapı üzerinde oluşan yan sürgünler olan yavrular tarafından yayılır. Yavrular, artan sıcaklık ve nem nedeniyle çoğunlukla yaz aylarında ortaya çıkar. Yeniden dikim için, kendi 5-7 cm uzunluğunda kökleri olan sürgünler ana bitkiden çıkarılır ve orkide substratı ile dolu küçük saksılara nakledilir. Orkide bakımı nasıl olmalı >>
Orkide zararlılarından nasıl kurtulurum?
Orkidelerime ne püskürtebilirim? Orkide yapraklarımda deliklere neden olan nedir? Örümcek akarları orkidelerde nasıl görünür? Bitki kuru havada tutulursa, kireç istilası ile istila edilebilir. Phalaenopsis, sel nedeniyle köklerin çürümesine maruz kalabilir. Alt tabakanın aşırı kuruması, yaprakların sarkmasına, incelmesine ve buruşmasına neden olur. Phalaenopsis, taslaklara tolerans göstermez; güçlü hava akımları çiçeklenmeyi durduracak ve tomurcukların düşmesine neden olacaktır.