Çim Ekilince Kaç Günde Çıkar?

Haziran 4, 2023 Yazarı admin 0

İyi bir çim toğumu ile toprağın tesfiye edilmesi güzel yapılırsa 7 ile 10 gün içinde çimler çıkmaya başlar. Sağlıklı bir çim ekimi için ve çimlerin dayanıklı olması için toprağa ugun gübre verilmeli ve iyi bir çim tohumu toprağa serilmelidir. 7 günde çim çıkmabilmesi için ön hazırlık çok önemlidir. Uyguz zamanalrda ve saatlerde düzenli sulama yapılmalıdır.

Çim Nasıl Ekilir Kaç Günde Çıkar?

Çim ekimi yapıldıktan sonra çimler genek olarak 7 ile 10 içinde çıkmaya başlamaktadır. İlik filizleri toprak üstünde görebilirsiniz. Çim tohumu tek çeşit veya üçlü, dörtlü ve yedili karışım olarak farklı niteliklere ve özelliklere sahip tohumlardan meydana gelecek şekilde karışımlar halinde satılır. Bu karışımları hazır alabileceğiniz gibi bahçe şartlarına uygun olarak tohum hazırlamada uzmanlık sahibi bir kişi tarafından da hazırlanıp temin edilebilir.

Çim tohumu ortalama kaç günde çıkar? Çim ekimi yapılmadan önce yapılması gereken ilk işlem bahçedeki toprağın hangi cins toprak olduğu tespit edilmelidir. Çim ekileceği zaman en önemli faktörlerden birisi iklim şartlarıdır. Örnek vermek gerekir ise suyun yeterli olmadığı bölgelerde az su isteyen çim tohumları tercih edilmelidir. Fakat iklim şartları yeteri kadar sıcak değilse bu tür çimler kış aylarında sararır ve kötü bir görünüme sebep olur.

Çim Kaç Günde Çıkar?

Çimlerin iyi çıkması için alanın hazırlanması

Çimin ekileceği alanda yoğun ve aktif bir kullanım varsa kesinlikle basılmaya ve çiğnenmeye dayanıklı karışık tohumlar kullanılmalıdır. Aksi durumda bahçedeki çimler bozulur ve kötü bir görünüme sebep olur. Çim ekilecek bahçede hem gölge hem de sürekli güneş gören bölgeler bulunabilir. Bu tür özelliklere sahip bahçelerde kullanmak için birkaç farklı karışımdan oluşan çim tohumları gerekebilir. Bütün tohum çeşitlerinin ve çeşitlerden oluşan tohum karışımının ekim zamanları farklıdır. Sonbaharda ekimi yapılacak sıcak iklim çiminin tam kökünü oluşturmadan uyku haline girmeden atılan tohumların büyük bir kısmı ölür. Serin iklim çim çeşitleri içerisinde ilkbaharda ekilmesiyle beraber çim bitkisi kök oluşumunu tamamlamadan aşırı sıcak olduğu zaman çim tohumu ölür. Çim ekim zamanlarının tohum çeşitlerine göre belirlenip çim ekimi buna göre yapılmalıdır. Çim kaç günde yetişir? Kaliteli bir çim ortalama 10 gün içinde topraktan çıkmaktadır. İyi bir bakım ve zamanında ekilen çim kaliteli bir şekilde yetişecektir.

Çimin hızlı çıkması için ne yapılır?

Çimin hızlı çıkması için yapılacak işlemler; Çim ekiminde toprak hazırlığı yapılacağı zaman tohum ekilecek bölgenin hazırlanması için toprak, kum, taş ve diğer yabancı maddelerin temizlenmesi yapılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa o kadar iyi ve kaliteli çim elde edilebilir. Ağı killi topraklar için toprağa ekstradan mil eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem de toprağın çabuk kurumasını engeller ve besin tutabilme oranını arttırır. Çim ekilecek alanda çıkabilecek olan yabani otlar ot ilacı ile yok edilip giderilebilir. Yabani ot ilacı kullanmak oldukça riskli bir iştir. Yabani ot ilacının etkisinin geçmesi için bir süre beklemek gerekir. Ekilecek alandaki zeminin hafif meyilli olması çim ekimi için problem değildir. Ancak tümsek ve çukur gibi etkenler tamamen düzeltilip tesviyesini yapılması gerekmektedir. Tohum yatağı için öngörülen ideal toprak elde edildikten sonra tesviyenin çok iyi yapılması gerekmektedir. Çim alanında yapılan iyi bir tesvife çim biçme işlemi yapılacağı zaman çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Tırmıkla iyice düzeltilen toprağa çimlenmesinde fayda sağlayacak olan taban gübresi ilave edilmelidir.

Çim büyüdükten sonra neler yağılır?

Çim ekilmiş olan alanda çim boyu 6-8 cm uzunluğa sahip olduktan sonra ilk biçim işlemi gerçekleştirileceği zaman bu uzunluğun yer yer indirilmesi gerekmektedir. İlk biçim yapıldıktan sonra çim biçimleri 3-3.5 cm den biçilebilir. Çim biçme makinesinin bıçakları sürekli keskin tutulmalıdır. Keskin olmayan bıçaklarla yapılan çim biçme işlemi çim alanındaki bitkilere zarar verir. Çimin hastalıklara karşı direncinin kaybolmasına sebep olur. Sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda çimin sağlıklı kalabilmesi için çimi normal ölçülerden biraz daha yüksek biçmek gerekmektedir. Aşırı sıcaklarda bu işlem yapıldığında çimin direnci artar ve sağlıklı kalabilir. Çim alanı ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere iki kere çim gübresi ile beslenmesi gerekmektedir. Kontrollü yavaş salınımlı gübreler kullanılmalıdır. Çimim sağlıklı kök ve yaprak gelişimi için gerekli olan tüm besinler, mineraller bu gübrelerde bulunmaktadır.